11 razlogov, zakaj bi morali piti matcho (vsak dan!)

11 razlogov, zakaj bi morali piti matcho (vsak dan!)

Matcha. Ne, ne gre še za eno modno muho. Matcha je stara 5000 let. Japonci jo tako zelo spoštujejo, da je postala najbolj cenjen čaj na svetu! Morda je danes srečujete na vsakem koraku kot »hisptersko foro«, ampak pod površino popularnosti se skriva nadvse okusen čaj, ki ima na stotine koristnih lastnosti. Matcha je ena od tistih stvari, ki nikakor ne bi smela manjkati v nobeni kuhinji. Tako kot kava.

Če je nimate na polici – pardon, v hladilniku (ko jo enkrat odprete, jo morate shraniti na hladno), zamujate priložnost, da bi se vsak dan napolnili s celim spektrom vitaminov, mineralov, antioksidantov in katehinov. Povedano po domače – matcha je tako carska, da bi jo lahko predpisovali kar na recept!

 

V čem je trik?

Prednost matche pred ostalimi zelenimi čaji je v njeni pridelavi in obdelavi. Vsi vemo, kako poteka priprava čaja – izbran čaj ali zelišče namočimo v vodo za nekaj minut in spijemo čaj, ali bolje rečeno poparek. Matcha je drugačna. Celi listi čajevca so počasi zmleti v kamnitih mlinih. Prah, ki pri tem nastaja, je tako fin, da postane vodotopen. To je matcha! Vsi pozitivni učinki zelenega čaja so pri matchi 10x večji! Vse podrobnosti o njeni pridelavi in predelavi najdete tukaj >>

 

 

#1 Energija za cel dan – ena skodelica drži kar 6 ur!

Koliko skodelic kave dnevno spijete? Hm, verjetno okoli 3, kajne? Nihče ne pravi, da morate nehati piti kavo. V našo kulturo je namreč tako globoko vklesana, da bo ne glede na vse mogoče študije ostala del našega vsakdana. Ampak eno kavo lahko zamenjate s skodelico matche. Ne samo, da ne boste čutili hitrega padca energije, ampak boste polni energije še vse tja do 6 ur!

 

Matcha ima namreč najbolj optimalno kombinacijo L-teanina in kofeina. Ena skodelica matche je učinku na budnost ekvivalentna približno 8 skodelicam kave! A brez skrbi – ne povzroča tipičnih stranskih učinkov kofeina, kot so tresoče roke, zvišan srčni utrip, slabost in utrujenost po tem, ko kofeinski šok mine. Ravno obratno – matcha celo varuje kardiovaskularni sistem (več o tem v naslednjih točkah).

#2 Mirnost in budnost obenem

Jogiji na Japonskem in Kitajskem že več kot 1000 let pijejo matcho pred jogo in meditacijo. Ta živozelen slasten napitek namreč poskrbi za budnost in mirnost obenem. Kofein v matchi vas prebudi, vendar zaradi unikatne sestave matche ne povroča živčnosti in tresavice. L-teanin, aminokislina, ki je naravno prisotna v matchi, spodbuja nastajanje alfa valov v možganih, s tem pa vpliva na naše razpoloženje – alfa valovi namreč poskrbijo za sprostitev, občutek miru in mentalne jasnosti. V primerjavi z običajnim zelenim čaja ima matcha 4x več L-teanina.

#3 Antiage delovanje (od znotraj in zunaj)

Drugo ime za matcho je kar »eliksir nesmrtnosti«. Naravno je namreč tako bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, da poskrbi za počasnejše staranje in upočasnjuje degerativne procese v telesu. Staranje ni nič drugega kot počasna in vztrajna degeneracija telesa, ki jo najprej vidimo na koži. Matcha je ena tistih naravnih, skoraj čudežnih živil, ki ta proces upočasnjuje. Največja zahvala gre klorofilu, ki poskrbi za razstrupljanje in odplavljanje strupov ter težkih kovin iz telesa.

 

Obenem so antioksidanti najboljši borci proti oksidativnemu stresu, ki povzroča poškodbo celic in s tem prezgodnje staranje. Oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali je kriv tudi za nizko stopnjo kroničnega vnetja, ki smo mu vsi podvrženi. Visoka raven antioksidantov v matchi umirja vnetne procese in s tem poskrbi za lepši videz kože in boljše splošno počutje.

 

Ne pozabite – kar je dobro za v telo, je dobro tudi za kožo! Matcha je odlična sestavina za doma pripravljeno kozmetiko. Na kožo deluje pomirjajoče, zmanjšuje rdečico, obnavlja, izboljšuje elastičnost in varuje pred UV poškodbami. Tudi sicer jo boste našli v kozmetičnih izdelkih, saj se njene blagodejne antiage lastnosti odlično izkažejo tudi pri negi kože. Recepte za doma pripravljeno kozmetiko boste kmalu našli na našem blogu.

 

#4 Zbranost, fokus, mentalna jasnost

L-teanin, ena glavnih naravno prisotnih spojin v matchi, ima cel spekter delovanja, zaradi katerega jo cenijo tudi nutricionisti. Koristno deluje na vzdrževanje ustreznih ravni dopamina in serotonina v telesu. Ti dve substanci sta nujno potrebni za dobro počutje, kreativnost in zmožnost soočanja z življenjskimi izzivi. Dopamin in serotonin igrata tudi pomembno vlogo v mnogih procesih živčnega sistema, kot so spanje, motivacija in izkušanje užitka.

 

L-teanin ima pozitiven učinek na spomin, sploh na kratkoročni, delovni spomin in mentalno jasnost oziroma zmožnost hitrega miselnega odziva. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki so uživali matcho svoje delovne naloge izpolnili bolje in hitreje kot placebo skupina (pa čeprav je placebo dokazano učinkovit! – če ne verjamete, si preberite knjigo »Slaba znanost«).

 

#5 Razstrupljanje telesa

Klorofil, najboljši prijatelj razstrupljanja. Več zelene hrane kot pojeste, več klorofila boste zaužili. A matcha je prava klorofilska kraljica. Zakaj? Zaradi načina njene pridelave. Nekaj tednov pred pobiranjem namreč rastlino zasenčijo, zaradi česar se mora še bolj potruditi, da pride do svetlobe, ves klorofil pa se skoncentrira v listkih. Točno te liste vi potem spijete, ko si pripravite skodelico matcha čaja! Matcha ima kar 5x več florofila kot običajen zeleni čaj!

 

#6 Izboljšuje atletske sposobnosti

Poleg tega, da se boste po skodelici matche počutili polni energije in pripravljeni na športno aktivnost, bo matcha poskrbela tudi za boljšo odzivnost telesa in podprla proces obnavljanja. Matcho se šteje pod tako imenovano funkcionalno hrano. Izraz funkcionalna hrana obsega vso hrano z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje in vpliva na posamezne telesne funkcije. Osnovni namen take hrane presega zgolj potešitev lakote in zagotavljanje nujno potrebnih hranilnih snovi; namenjena je tudi izboljšanju splošnega psihofizičnega stanja in preprečevanju bolezni. Funkcionalna hrana ima torej dvojno vlogo, saj služi kot hrana in zdravilo. Za vse te koristne učinke se gre zahvaliti katehinom, izredno močnim antioksidantom, prisotnim v matchi. 

Tradicionalno so matcho pili samuraji, preden so se odpravili v boj. Dala jim je namreč več energije, fokusa in zmožnosti hitrega odzivanja.

 

#7 Zvrhana mera antioksidantov 

O antioksidantih že vrabci čivkajo. So namreč tisti, ki se borijo proti prostim radikalom, ki povročajo oksidativni stres. S slednjim se povezuje vse mogoče sitnosti, od prezgodnjega staranja, pa do razvoja bolezni. Antioksidanti so tisti, ki ta proces zaustavljajo. V telo pa jih je najbolje vnašati preko hrane – po naravni poti torej.

 

Katehini, antioksidanti prisotni v matchi so izredno močni antioksidanti. Njihov derivat, imenovan EGCG (v Premium matchi ga je kar 6.7g/100g izdelka) je 100x močnejši antioksidant od vitamina C! Pa tudi vitamina C je v matchi kar nekaj: 60mg/100g. Gledano z vidika antioksidantov bi morali za enako vrednost ene skodelice matche spiti kar 10 skodelic zelenega čaja!

 

Mathca ima 13x več antioksidantov kot granatno jabolko, 15x več kot borovnice in kar 125x več kot špinača! Moya matcha tudi ves čas opravlja meritve, zato lahko na etiketah izdelkov najdete vrednosti antioksidantov, vitaminov in mineralov.

 

#8 Z matcho nad odvečne kilograme

Za hujšanje matcho uporabljajo celo v Hollywoodu! Matcha je namreč bogata s komponento EGCG (epigallocatechin gallate), za katero je bilo dokazano, da pospešuje metabolizem in ustavlja rast maščobnih celic. EGCG v kombinaciji s kofeinom, ki je prav tako naravno prisoten v matchi, pa je sploh zmagovalna kombinacija, ko pride do kurjenja kalorij in pospešitve metabolizma. To je tudi razlog, da v marsikateri mešanici za hujšanje najdete matcho ali ekstrakt zelenega čaja. Matcha tudi viša telesno termogenezo, s tem pa podpira telo pri presnovi maščob in vam omogoča več energije med treningi.

 

Na univerzi v Koloradu so med raziskavami ugotovili, da je vsebnost EGCG v matchi 137x večja kot v običajnem zelenem čaju! (študija)

 

#9 Varuje pred boleznimi srca in ožilja

Epidemiološke, klinične in eksperimentalne študije so pokazale pozitivno korelacijo med porabo zelenega čaja in kardiovaskularnim zdravjem. Katehini, najpomembnejše polifenolne spojine v zelenem čaju (ki jih je v matchi tudi do 137x več kot v običajnem zelenem čaju), učinkujejo na žile preko več mehanizmov, vključno z antioksidacijskimi, protivnetnimi, anti-trombogeni in učinki zniževanja lipidov. (študija)

 

#10 Niža raven LDL holesterola

Študije, opravljene na različnih populacijah ljudi, so pokazale zelo zanimive rezultate. Ljudje, ki so redno uživali zeleni čaj (oziramo njegov ekstrakt), so imeli nižjo raven LDL holesterola (torej »slab« holesterol) in višjo raven HDL »dobrega« holesterola. HDL namreč »prežene« LDL s sten žil in tako preprečuje nastanek ateroskleroze. Pa smo spet nazaj pri zelenem čaju in matchi – matcha običajen čaj prekaša za celo svetlobno leto po vsebnosti koristnih snovi! Torej je tudi pri zbijanju slabega holesterola dosti bolj učinkovita. (študija)

 

#11 Skrbi za zdravje ustne votline

Zeleni čaj in z njim tudi matcha ima močne antibakterijske sposobnosti. Ker matcho uživamo oralno, se vsi procesi začnejo že v ustih – kjer imamo cel bazen bakterij. Slab zadah po večini nastaja zaradi žveplovih spojin, ki so stranski produkt razgradnje aminokislin (to delo opravljajo bakterije). V primerjavi s čigumiji in meto, ki veljata kot orožje proti slabemu zadahu, se je matcha pri zmanjševanju koncentracije plinov, ki povzročajo zadah, izkazala kot absolutna zmagovalka! (študija)

 

Potrebujete še več razlogov, da bi pili matcho? Raziskave so pokazale, da je matcha učinkovita tudi pri:

  • Izboljševanju imunskega sistema
  • Bolj zdravih kosteh
  • Nižanju krvnega tlaka
  • Uravnava sladkor v krvi

... Pa še uživali boste v čudoviti zeleni barvi matche!

 

 

----- 

***DISCLAIMER: Nasveti iz tega bloga in strani Sophily.si niso nadomestilo za posvet z zdravnikom. Matcha ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Izdelki na tej spletni strani niso namenjeni diagnosticiranju, tretiranju ali zdravljenju bolezni. So del celostnega pristopa k zdravemu načinu življenja.