Proces izdelave Aa aronija izdelkov

Proces izdelave Aa aronija izdelkov

Vsak izdelek ima svojo zgodbo in našo vam predstavljamo v tem zapisu. Preden smo se odločili, da Aa aronija izdelke uvozimo v Slovenijo in jih ponudimo trgu, smo se podali globoko v raziskovanje in preučevanje njihove izdelave. Pomembno nam je namreč, da lahko za izdelkom stojimo in da vemo, da ponujamo zgolj najboljše.

Preučili smo, kolikor nam je bilo to omogočeno seveda, tudi sorodne izdelke iz aronije na trgu. Tako smo prišli do ugotovitve, da nobeden izmed ponujenih sokov ni tako visoko kakovosten, kot ravno 100% matični sok Aa aronija, ki ni redčen z vodo; nima dodanih sladkorjev, konzervansov in nobenih drugih snovi; ni narejen iz suhega koncentrata; in prihaja iz zgolj ene vrste sadike (vrhunska sadika, ki ni bila klonirana), ki raste na enem polju. Vse to so velike prednosti Aa aronija izdelkov.

Preliv in nadev sta izdelka, ki na našem trgu še ne obstajata, oziroma ju najdete zgolj med Aa aronija izdelki. Sta skoraj brez naknadno dodanega sladkorja in edinstvena v svoji kategoriji. Kako je vsak izmed izdelkov ustvarjen, ter kaj ga dela tako izvrstnega, najdete v nadaljevanju.

 

Zakaj je Aa aronija matični sok tako drugačen in toliko boljši od ostalih na tržišču?

Nasad, kjer raste aronija za 100% matični sok se nahaja v Deču, le nekaj kilometrov pred Beogradom. Srbija je znana po vrhuskem sadju, tukajšnji zemlji pa domačini pravijo kar »od boga dana«, saj je prst izredno rodovitna, klimatksa lega z veliko sonca pa poskrbi za sočnost in naravno sladkost sadja. Na petih hektarjih nasada je posajenih 12.500 sadik, iz katerih se letno pridela približno 25 ton aronije. Iz te aronije se lahko pridobi med 12.500 – 13.000 l matičnega soka. Navkljub velikemu povpraševanju na trgu, so se pridelovalci odločili, da bodo svoje izdelke ohranjali butične, saj lahko zgolj tako zagotavljajo najvišjo možno kakovost.

Začetki Aa aronija izdelkov segajo v leto 2012, ko so se štirje prijatelji odločili, da bodo šli na Hrvaško po najkvalitetnejšo sadiko aronije in jo zasadili na svojem polju. Ob pomoči izkušenega živilskega tehnologa so po mnogih poizkusih ustvarili tri visoko kakovostne in unikatne izdelke iz aronije: matični sok, nadev in preliv. 

Črnoplodna aronija spada med manj zahtevne vrste za gojenje, vendar pa ni zelo sočna rastlina. Pri prešanju soka iz sadeža le-ta predstavlja zgolj 50 do 55% celotnega ploda. A ravno zato je matični sok, pridobljen zgolj s stiskanjem sadežev aronije, tako visoko koncentriran z vsemi hranljivimi snovmi, ki jih aronija naravno vsebuje. Vsi dejavniki – sadika, zemlja, podnebje in način obdelave pa pripeljejo do tega, da ima Aa aronija matični sok najvišji odstotek Brixov med vsemi drugimi sokovi na trgu (v povprečju kar 1x več!). Brix je oznaka za naravno prisotne topne snovi, merska enota pa se uporablja za ugotavljanje kakovosti sadnih sokov in vina. Aa aronija matični sok dosega vrednost vse tja do 24° Brix.

Glede na odlično odpornost na rastlinske bolezni in škodljivce jeekološki način pridelave logična posledica. Postopek za pridobivanje EKO certifikata je v zaključni fazi in bo pridobljen predvidoma v prvi polovici leta 2019. Naša aronija je pridelana organsko, saj le ta nima potrebe po škropljenju s herbicidi, fungicidi in pesticidi. Vse kar potrebuje je stajsko gnojenje. Plodovi se obirajo ročno, kar ima vsekakor svoje prednosti, saj se s tem ne poškoduje plod in le ta zadrži svojo polno obliko (konfituro) in s tem tudi vse hranilne vrednosti.

 

Način pridelave izdelkov

100% MATIČNI SOK:

plodovi aronije se operejo, preberejo, zmeljejo in takšni stisnejo (sprešajo). Potem sledi pasterizacija na 86°C. Matični sok se le še ustekleniči v sterilizirane steklenice. Najkvalitetnejši sok na tržišču s polnim okusom nima dodanega sladkorja, vode ali konzervansov. Priporočen dnevni odmerek je 0,03 dl / dnevno.

 

NADEV:

plodovi aronije se operejo in preberejo. Potem sledi postopek »odvzemanja grenkobe / trpkosti«. Aronija se daljše časovno obdobje namaka v vodi kateri je dodan bio trsni sladkor na nizki temperaturi (do 40°C). Po tem postopku se sladka voda zavrže, plodovi pa ohladijo po čemer sladi drugi cikel kuhanja, ko se plodovom doda med 10 in 15% sladkorja, s čimer se doseže termostabilnost; modificirani koruzni škrob (E1401) ter citronska kislina (E330). Nadev je termostabilen in tako primeren za pripravo jedi z različnimi načini obdelave: zamrzovanje, pečenje, kuhanje. V primerjavi s sorodnimi izdelki (marmeladami, džemi) ima zelo nizko vsebnost sladkorja, saj pri marmeladah ta lahko naraste vse tja čez 60%.

 

PRELIV:

plodovi aronije se operejo in preberejo. Potem sledi postopek »odvzemanja grenkobe / trpkosti«. Aronija se daljše časovno obdobje namaka v vodi kateri je dodan bio trsni sladkor na nizki temperaturi (do 40°C). Po tem postopku se sladka voda zavrže, plodovi pa ohladijo po čemer sladi drugi cikel kuhanja, ko se plodovom doda modificirani koruzni škrob (E1401) ter invertirani sladkorni sirup, kar pomeni utekočinjeni kristalni sladkorali sladkor v prahu, kuhan z vodo in citronsko kislino (E330).