Bela čokolada z matcho

Bela čokolada z matcho

Ste pripravljeni na ljubezen na prvi pogled? Ali bolje rečeno ugriz. Če niste, potem rajši ne preizkušajte recepta, saj vas bo zasvojil! Še vsakomur, ki sem do sedaj ponudila belo čokolado z matcho, se je komaj nazaj držal, da ni pojedel kar celega krožnika.

 

V resnici je priprava bele čokolade z matcho zares enostavna. Saj veste, najbolj preproste stvari so najboljše. A moram vas opozoriti – sestavine so tiste, ki odločajo, ali bo čokolada za umret dobra, ali pa bo povprečna. Moja babica je vedno dejala – nekaj bo že ratalo, če so same dobre sestavine v receptu. In še kako prav je imela!

 

Spoznji recept spada med zdrave sladice, a le če izberete dobre sestavine. Razlog več za sladkanje brez slabe vesti, kajne? Čokolada pa je tudi zelo nasitna, košček ali dva bosta potešila željo po sladkem.

PS: čokolado lahko pripravite tudi v veganski izvedbi.

Sicer je pri beli čokoladi vedno cel hudič, kako nadomestiti mleko v prahu. Lahko poskusite z veganskimi beljakovinami (riževi bodo najbolj pametna izbira), vendar okus in struktura vseeno ne bosta enaka. Verjemite, poskusila sem že vse mogoče, da bi belo čokolado naredila vegansko, pa nikakor ne pridem do tiste prave strukture in okusa. Zato je današnji recept mlečen.

 

Vaš nakupovalni seznam:

*OPOMBA: bela čokolada – tace proč od bele čokolade komercialnih blagovnih znamk. Iščete čokolado, narejeno iz treh sestavin: kakavovo maslo, mleko v prahu, sladkor. To je v resnici bela čokolada. Jaz kupujem kar tisto v vrečah (en kilogram ali dva), ki jo dobite v specializiranih trgovinah za slaščičarje.

RECEPT 

Sestavine za cca en tortni pekač:

  • Ena merica kokosove maščobe
  • Ena merica kakavovega masla
  • Dve merici bele čokolade
  • Pest indijskih oreškov
  • Pest suhega manga
  • Tri čajne žličke matche

 

Postopek:

1. Nad vodno kopeljo v posodici počasi stopite kakavovo maslo, kokosovo maščobo in belo čokolado.

2. Ko so vse tri sestavine stopljene jih dobro premešajte in dodajte tri čajne žličke matche.

3. Premešajte z ročnim penilcem mleka ali z metlico in dobro mešajte, dokler ne razbijete vseh grudic matche.

4. Pekač ali drugo dovolj veliko posodo obložite s peki papirjem in vanjo vlijte čokolado.

5. Na deski z nožem na grobo narežite indijske oreščke in suh mango.

6. Indijske oreščke in mango potresite po vrhu čokolade.

7. Pripravljeno čokolado dajte za eno uro v zamrzovalnik ali za približno 3 ure v hladilnik, da se popolnoma strdi.

8. Ko je čokolada strjena, jo nalomite ali si pomagajte z večjim nožem. Pa dober tek!

    NASVET: Matcha belo čokolado lahko pripravite tudi z drugimi oreščki in suhim sadjem. Tole na fotkah sem pripravila z brusnicami, indijskimi oreščki in konopljinimi semeni.