Burger z ajdovimi polpeti in aronijo

Burger z ajdovimi polpeti in aronijo

Se vam kdaj cedijo sline po zares slastnem brezmesnem burgerju? Mmm, nam tudi! Čeprav jih običajno jemo v specializiranih lokalih in restavracijah, smo tokrat tak burger pripravili sami. In milo rečeno – bil je slasten! Recept delimo z vami v nadaljevanju.

 

Čar burgerjev je v polpetu in v omakah. Z omako (v našem primeru v kombinaciji rdeče čebule in aronija preliva) nikar ne skoparite, saj burgerju da sočnost in pregrešno dobro piko na i. Polpet pa je poln samih okusnih začimb, zaradi česar boste ta burger zagotovo hoteli posteči svojim prijateljem na naslednjem pikniku. Pa se lotimo kuhanja!

Sestavine:

  • Bombetke za hambrurger (odlično se bodo obnesle polnozrnate ali pa črne)
  • Sveže naribano zelje (priporočamo rdečega)
  • Korenček
  • Rukola
  • Lahko poljubno tudi druga zelenjava za nadevanje hamburgerja

 

Za polpete in omako:

  • 150 g ajdove kaše
  • Pločevinka rdečega fižola
  • 4 žlice olivnega olja
  • Dve rdeči čebuli
  • Česen
  • Žlica krušnih drobtin
  • Limonina lupinica ene cele limone
  • Pet žlic Aa aronija preliva
  • Kurkuma
  • Šopek svežega peteršilja
  • Sol
  • Poper

 

Postopek:

Ajdovo kašo skuhajte v osoljeni vodi in pustite, da se ohladi. Pripravite eno rdečo čebulo – olupite jo in nasekljajte na majhne koščke. Enako storite z nekaj stroki česna. Na ponvi segrejete olivno olje in na hitro popražite čebulo in česen. Nato dodate čajno žličko kurkume in ves čas mešate. Ko se kurkuma lepo zmeša z oljem, dodate še rdeč fižol in precejeno in kuhano ajdovo kašo ter še nekaj minut nadaljujete z mešanjem. Solite, poprate in potresete z nasekljanim peteršiljem. Na koncu dodate še žlico krušnih drobtin, ponovno dobro premešate in zmes odstavite z ognja.

Zmes dobro pretlačite, ali še bolje – zmeljete s paličnim mešalnikom. Med mešanjem dodajte še eno žlico olivnega olja in limonino lupinico. Ko je zmes pripravljena, jo oblikujte v polpete – velikost polpetov prilagodite velikosti kruha oziroma bombic, iz katerih boste pripravljali burger. V ponvi segrejte olivno olje in na njem popecite polpete – približno 4 minute na vsaki strani. Pazite, da vam med obračanjem ne razpadejo. Ko so polpeti pečeni, jih umaknite z ognja in pripravite še omako.

 

Za omako potrebujete na lističe narezano rdečo čebulo, ki jo na ponvi na kratko popražite brez olja. Ko čebula porumeni, dodajte Aa aronija preliv in nad zmernim ognjem mešajte, dokler se čebula in aronija dobro ne premešata. Medtem, ko boste sestavljali burgerje, lahko omako pustite na najmanjšem ognju, da bo ostala topla.

 

Sestavite burgerje. Bombetke prerežite na pol in spodnji del dajte jušno žlico omake, ki ste jo pripravili. Na omako položite polpt, čezenj pa pripravljeno svežo zelenjavo. Povrhu zelenjave dodajte še dve žlici pripravljene omake in drugo polovico bombetke. Ta-da, burger je pripravljen!

 

Fotografije: Matic Klešnik