Cheesecake z aronijo in borovnicami

Cheesecake z aronijo in borovnicami

Tokrat vam predstavljamo nekoliko drugačen cheesecake. Pripravljamo ga brez pečenja, gre pa za slastno in nasitno slaščico, ki je za povrh vsega še zelo enostavna za pripravo. Sočen grški jogurt poskrbi, da je ta slaščica osvežujoča. Sladkorja sploh ne boste potrebovali, saj bosta za vso potrebno sladkost poskrbela bela čokolada in aronijin nadev.

 

Cheesecake z aronijo je slaščica, ki jo lahko po stavite na mizo ob vsaki priložnosti. Še posebej nepogrešljiva je poleti – postrezite jo z limonado ali domačim ledenim čajem. Vanjo se boste zaljubili na prvi ugriz, če pa se boste posvetili dekoraciji, tudi na prvi pogled.

 Sestavine, ki jih potrebujete:

(za dno cheesecake-a)

(za nadev cheesecake-a)

  • 500 g sira mascarpone
  • 2 dl grškega jogurta
  • 1 dl sladke smetane
  • 250-300 g bele čokolade (več čokolade pomeni bolj čvrst nadev)
  • 250 g borovnic
  • 6 žlic Aa aronija preliva
  • Strok vanilje
  • Metini listi za dekoracijo

Priprava:

Plazma piškote dodobra zdrobite. Maslo raztopite nad vodno kopeljo in ga primešajte piškotom. Zmes piškotov in masla enakomerno razporedite po manjšem tortnem pekaču in jo dobro pritisnite ob dno – tako bo kasneje cheesecake bolj stabilen. Povrhu piškotov namažite Aa aronija nadev in ga enakomerno porazdelite. Če želite močnejši okus po aroniji, dodajte debelejši sloj nadeva. Tortni model postavite v hladilnik in pripravite nadev.

 

Nad vodno kopeljo raztopite belo čokolado. Ko je stopljena, jo odmaknite z vročine, vendar naj ne čaka predolgo, da se ne strdi. Stepite sladko smetano in ji dodajte vaniljo, mascarpone in grški jogurt. V zmes dodajte še rahlo ohlajeno čokolado in vse skupaj dobro premešajte. Ko dobite gladko zmes, dodajte še borovnice in celotno maso prelijte v tortni model, povrh piškotne podlage.

 

Cheesecake postavite v hladilnik, kjer naj počiva čez noč, da se dobro shladi in strdi. Preden postrežete s slaščico, na vsak kos dodajte še listek sveže mete in pol jedilne žlice Aa aronija preliva. Če želite, lahko cheesecake okrasite tudi s svežimi borovnicami ali suho aronijo.

 

Mmm, se nam že cedijo sline!

Fotografije: Matic Klešnik

Keramika: Ursula's Pottery