Hrustljava bučkina pita z aronijo

Hrustljava bučkina pita z aronijo

Ste naveličani vedno enih in istih jedi in receptov? Potem je bučkina pita z aronijo kot nalašč za vas! Je enostavna za pripravo (kdo izmed nas pa ima danes še čas za zapletene jedi?) in v vašo kuhinjo bo zagotovo prinesla svež veter in še nepoznane kombinacije okusov. Postrežete jo lahko kot predjed ali prilogo, v vsakem primeru bo izstopala in o njej boste še dolgo sanjali.

Sestavine:

  • 250 g polnozrnatega listnatega testa
  • 150 g gorgonzole
  • 150 g nepasirane skute
  • Dve žlici Aa aronija nadeva
  • Ena bučka
  • Eno jajce
  • Žlica kisle smetane
  • Oljčno olje
  • Maslo
  • Svež rožmarin
  • Sol
  • Poper

     

    Postopek:

    Pečico segrejte na 200°C. Z maslom dobro premažite pekač za pito. Razvaljajte listnato testo in ga položite na namazan pekač. Celotno testo potresete s koščki gorgonzole in s čajno žličko naredite majhne kupčke aronija nadeva (če ga bboste poskušali razmazati, pazite zgolj na to, da ne boste poškodovali testa).

    Operite bučko in jo narežite na tanke rezine. Rezine bučk nato položite po celotni površini pite (čez gorgonzolo in aronija nadev). Čez bučke potresite še skuto (najbolje, da jo kar s prsti nadrobite). Pito rahlo solite, poprajte, pokapajte z oljčnim oljem in potresite z lističi svežega rožmarina.

     

    V posodici stepite jajce in vanj vešajte kislo smetano ter celotno zmes ponovno dobro premešajte. Z mešanico premažite robove testa in narahlo pokapajte celotno površino pite. Zdaj je pita pripravljena na pečenje! Potisnite jo v že ogreto pečico in na 200°C pecite 20 minut. Ko je pita pečena, jo vzemite iz pečice in še toplo postrezite. Naj vam tekne!

    Fotografije: Matic Klešnik

    Keramika: Fina glina