Kolač z aronijo in limono

Kolač z aronijo in limono

Kolač brez moke z limono, aronijo in božanskim prelivom iz indijskih oreščkov je ena tistih sladic, ki se je, če jo boste pripravili pravilno, ne boste mogli naveličati. Med kolači zagotovo že zelo dolgo nismo jedli tako okusnega, sočnega in edinstvenega, kot je ravno ta kolač. Okusi se izjemno lepo povezujejo in prepletajo, kar boste ugotovili takoj, ko ga boste preizkusili. Celoten recept je narejen v »mericah«, ne gramih, zato vam priporočamo, da si izberete skodelico, ki bo predstavljala vašo mersko enoto, ali pa kupite lončke ki so namenjeni mericam.

Sestavine:

Kolač:

  • 2.5 merice mandljeve moke
  • 4 jajca
  • 0.5 merice medu
  • 1/3 merice stopljenega kokosovega masla
  • 8 jušnih žlice Aa aronija preliva
  • Sok polovice limone
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke mletega kardamoma
  • 1/3 žličke prave vanilije v prahu
  • ¾ žličke sode bikarbone
  • Dva ščepca soli

 

Preliv:

  • Ena merica indijskih oreščkov
  • 4 žlice kokosovega mleka
  • 3 žlice stopljenega kokosovega masla
  • 3 žlice vode
  • 2 žlici medu
  • Sok polovice limone
  • Aa aronija preliv

 

Postopek:

Kolač se pripravlja v nekaj korakih: priprava mase, pečenje, ohlajanje, prelivanje, ohlajanje čez noč in premazovanje. Če želite, da bo preliv oziroma glazura na vrhu res dala kar največ od sebe, obenem pa bo kolač sočen, vam priporočamo, da se držite teh postopkov.

 

Segrejte pečico na 180°C. Model za kolač premažite s kokosovim oljem in obložite s peki papirjem. Nato se lotite priprave mase, ki jo je zelo enostavno pripraviti (sploh če imate kuhinjskega robotka). Ožemite limono, dobro premešajte jajca, nato pa vse sestavine razen Aa aronija preliva dobro premešajte, da dobite enotno maso. V maso nato nežno vmešajte aronija preliv, da ne poškodujete jagod aronije, ki bodo kolaču dale dodatno sočnost.

Maso vlijte v pekač in znižajte temperaturo na pečici na 160°C in pekač takoj porinite v pečico. Kolač se peče približno 45 minut. Ko je pečen, ga vzemite iz pečice in pustite da se nekoliko ohladi, nato pa ga preložite na rešetko, kjer se bo hladil dalje.

 

Vmes pripravite preliv. Vse sestavine razen Aa aronija preliva zmeljite v mešalniku za pripravo smoothiejev, da dobite gladko, enotno zmes. Ko je kolač že vsaj malce ohlajen, je čas za prvo prelivanje. Pripravite si ravnokar pripravljen preliv iz indijskih oreščkov in ločeno aronija preliv, saj boste izmenično prelivali kolač z enim in drugim prelivom.

Kolač najprej prelijte z dvema žlicama zmesi z indijskimi oreščki. Počakajte kakšno minuto, da del preliva kolač vpije, del pa se bo odcedil po kolaču. Nato čez prelijte eno žlico Aa aronija preliva. Spet počakajte kakšno minuto. Postopek ponovite 2 do 3x. Nato kolač postavite na hladno (pokrijte ga z večjo posodo), kjer naj ostane preko noči. Preostanek preliva iz indijskih oreščkov prav tako pokrijte in shranite v hladilnik.

 

Naslednji dan oziroma ko je kolač popolnoma ohlajen in se je preliv že strdil, je čas za drug del prelivanja. Preliv iz indijskih oreščkov za minuto postavite v skodelico z vročo vodo, da se nekoliko zmehča (vendar ne stopi!). Kokosovo mleko in maslo sta se namreč strdila. Zmes segrejte zgolj toliko, da dobite strukturo, ki jo boste lahko mazali. Vso zmes, ki vam je ostala premažite po vrhu kolača, čeznjo pa prelijte še dve žlici Aa aronija preliva. Zdaj kolač lahko postrežete. Mmmm, se nam že sline cedijo!