Mousse z aronijo in grškim jogurtom

Mousse z aronijo in grškim jogurtom

Z dobrim mousseom praktično ne morete zgrešiti, saj jih imamo vsi radi! Tokrat smo vam pripravili malce drugačen mousse, kot ste jih vajeni. Narejen je v dveh plasteh, spodnja plast je osvežilna kombinacija mascarponeja in Aa aronija nadeva; zgornja plast pa je mousse iz bele čokolade s temnim muscovado sladkorjem. Ravno slednji da mousseu karamelni okus in kavno barvo. Tale mousse je pri nas skoraj vedno sveže pripravljen v hladilniku, saj je tako slasten, da se ga ne moremo naveličati!

Še nekaj besed o izbiri sestavin. Bela čokolada, ki jo najdete v ovitkih komercialnih blagovnih znamk, je polna dodatkov in različnih arom. Ker smo pristaši čim bolj pristnih sestavin (črno čokolado recimo rajši naredimo kar sami), smo v receptu uporabili belo čokolado za slaščičarje. Najdete jo v specializiranih trgovinah, cene pa se gibljejo od 13 eur na kilogram naprej. To je pravzaprav bistveno ugodneje od kilograma »ta vijolične« bele čokolade iz trgovine; pa še narejena je zgolj iz osnovnih sestavin za pripravo bele čokolade in ima višji delež kakavovega masla.

 

Pri jajcih bodite pozorni, da bodo sveža in če se le da, ekološka. Mousse je namreč sladica s surovimi jajci in stara ali neekološka jajca so bolj rizična od svežih in ekološko pridelanih. Temen muscovado sladkor uporabljamo, ker je najbolj naravna oblika sladkorja, je nerafiniran, bogat z mineralnimi snovmi in ima božanski karamelast okus. Ja, sladkor v resnici ima celo paleto okusov! Recept sicer lahko prilagodite svojim željam, a vam predlagamo, da si mousse vsaj enkrat pripravite v takšni izvedbi, saj je zares slasten. Zdaj pa k receptu.

Sestavine:

 

Spodnji sloj:

 

Mousse:

  • 200g bele čokolade
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • 50 ml polnopastnega mleka
  • 30 g temnega muscovado sladkorja
  • Noževa konica prave vanilije
  • Aa aronija preliv
  • Sveža zelišča za dekoracijo (vizulno in tudi po okusu se bodo dobro obnesla naslednja zelišča: meta, melisa, žajbelj, bazilika. Izberite tisto zelišče, ki vam je najljubše oziroma ga imate pri roki).

 

Postopek:

 

Pripravite si steklene kozarčke. V posodi dobro premešajte mascarpone in Aa aronija nadev, da dobite enotno zmes. Maso preložite v kozarčke (od 1/3 do 1/2 kozarčka lahko pokriva ta masa). Kozarčke postavite v hladilnik in se lotite priprave mousse-a.

Če uporabljate slaščičarsko belo čokolado, je ta že v majhnih koščkih. Če je čokolada v tablici ali večjih kosih, jo z nožem narežite na majhne koščke.

Pripravite si vodno kopel. Ločite rumenjake od beljakov. V posodi nad vodno kopeljo približno 10 minut na nizki temperaturi mešajte rumenjake, mleko in sladkor. Bodite pozorni, da zmes ves čas mešate ter da temperatura ni previsoka, sicer bodo rumenjaki zakrknili. Po desetih minutah posodico odstavite z vodne kopeli in v maso vmešajte vanilijo ter belo čokolado in mešajte dokler se vsa čokolada ne raztopi.

Beljake stepite v trd sneg in stepite smetano. Sneg počasi dodajajte v stepeno smetano in vmes nežno mešajte. V mešanico dodajte še zmes z belo čokolado (ne sme biti več vroča!) in dobro premešajte. Mousse je pripravljen.

Iz hladilnika vzemite kozarčke v katere ste že nadevali spodnji sloj sladice. Čezenj prelijte ravnokar pripravljen mousse in kozarčke postavite v hladilnik za vsj 2 uri. Mousse je namreč najboljši, ko je zelo dobro ohlajen.

Pred serviranjem vzemite kozarčke z gotovim mousseom iz hladilnika in vsakega prelijte še s čajno žličko Aa aronija preliva ter dekorirajte s svežimi zelišči. Mmm, uživajte v sladici!

Fotografije: Matic Klešnik

Keramika: Fina glina