Prosena kaša z aronijo za zajtrk

Prosena kaša z aronijo za zajtrk

Prosena kaša je eden naših najljubših zajtrkov! Je dovolj lahka, da se ti že zjutraj ne usede v želodec; dovolj nasitna, da nisi takoj lačen; je brez glutena in ob rednem uživanju poskrbi za močne in goste lase ter krepke nohte. Včasih so proseni kaši rekli tudi »zlata kaša«, pa ne zgolj zaradi barve, temveč predvsem zaradi zdravih snovi, ki jih vsebuje. Naj se torej pogosteje znajde na vašem jedilniku.

Sestavine, ki jih potrebujete:

(za dve skodelici prosene kaše)

  • Eno merico prosene kaše (približno manjša kavna skodelica)
  • Približno tri merice sojinega ali kokosovega napitka
  • Dve jušni žlici Aa aronija preliva
  • Noževa konica vanilje
  • Polovico čajne žličke mletega cimeta
  • Sadje po izbiri (recimo en mango)

 

Priprava:

Najprej opomba – različne vrste prosene kaše (od različnih proizvajalcev) potrebujejo različno količino tekočine. Variira tudi čas kuhanja. Vseeno je, ali izberete proseno kašo z večjimi ali manjšimi zrni, le izberite oluščeno (neoluščene ne boste mogli skuhati). Obenem tudi različni napitki vsebujejo drugačna razmerja med vodo in maščobo – sojino mleko je gostejše in ga potrebujete več, kokosov napitek je malce redkejši, rižev pa je čiso redek in brez maščob (odsvetujemo, ker boste takoj lačni in ker ima precej naravno prisotnih sladkorjev).

 

Torej, v kozico zlijete izbrano mleko in ga pristavite na ogenj. Počasi grejte in, ko mleko zavre, dodajte proseno kašo in začimbe (vanilja, cimet, lahko tudi kardamom). Z metlico dobro premešajte in pustite, da kaša vre. Vsake toliko premešajte in preverite, če ima kaša dovolj tekočine. V približno 7 do 10 minutah vretja bi morala biti kaša kuhana. Če se vam vmes zazdi, da ji primanjkuje tekočine, dolijte še malo mleka. Ko je kaša kuhana, jo odstavite z ognja in pustite stati še nekaj minut, da se malce ohladi. Ko se bo kaša shladila, bo posrkala še kar nekaj tekočine, tako da je bolje, da je ima malce preveč kot premalo.

 

Kašo preložite v servirne skodelice, povrhu dodajte jušno žlico aronija preliva in narezano sadje po izbiri. V kombinaciji z aronijo se odlično obneseta mango ali jabolko.

Naj se dan začne slastno!

Fotografije: Matic Klešnik

Keramika: Fina glina