Rožmarinov sorbet z aronijo

Rožmarinov sorbet z aronijo

Ste za malce drugačen sorbet, morda celo nenavaden, a izredno okusen? Pripravite ga v približno dvajsetih minutah in kaj kmalu je že nared za sladkanje. Sorbet je pripravljen brez mlečnih izdelkov in je odličen kot samostojen posladek ali dodatek k pecivu. Še posebej se vam bo prilegel v toplejših mesecih, a se z njim lahko posladkate čez celo leto.

Aronija daje sorbetu trpko noto, limeta posrkbi za osvežilne okuse, rožmarinova karamela pa celotno sladico zaokroži s svojim specifičnim, zeliščnim okusom. Ta posladek pa ni zgolj okusen, temveč tudi poln vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki se tekom priprave obdržijo v sestavnah, saj le teh ne segrevate. Obenem je v receptu uporabljen nerafiniran temen muscovado sladkor, ki ima izrazito karamelni okus in je prav tako bogat z vitamini in železom. Zaradi visoke vsebnosti aronija izdelkov v tem receptu pa je sorbet odličen posladek tudi s hranljivega vidika, saj bo kombinacija aronije in pravega sladkorja poskrbela za dnevno merico železa. Lahko bi rekli, da je sorbet, ki je pred vami zdrav posladek brez pregrehe!

 

Sestavine:

  • Ena limeta
  • Štiri jušne žlice Aa aronija nadeva
  • Štiri jušne žlice zamrznjenih borovnic
  • Dve jušni žlici Aa aronija preliva + ena žlica za dekoracijo
  • 1.5 dl zelenega čaja
  • 0.5 dl Aa aronija 100% matičnega soka
  • 2.5 jušnih žlic chia semen
  • Tri vejice svežega rožmarina
  • Pet čajnih žličk muscovado temnega nerafiniranega sladkorja
  • Voda

 

Postopek:

Ožemite limeto in jo precedite skozi cedilo, da ostranite morebitne peške in koščke. Skupaj s približno 1dl vode, sladkorjem in eno rožmarinovo vejico sok limete prelijte v kozico in pristavite na nizko temperaturo. Kuhajte približno 10 do 15 minut in vmes večkrat premešajte. Dobiti morate gost sirup, ki pa se ne sme spremeniti v trdo karamelo. Ko je sirup kuhan, odstranite rožmarinovo vejico in jo zavrzite. Sirup takoj prelijte v skodelico, da se vam ne strdi v kozici.

 

Vmes pripravite preostale sestavine. Chia semena prelijte z zelenim čajem in pustite stati približno 10 minut, vmes pa večkrat premešajte. Chia semena bodo popila vso tekočino in se napihnila.

 

Vse sestavine pretresite v mešalnik za pripravo smoothiejev: pripravljen sirup, »žele« chia semen, aronija nadev, aronija preliv, aronija matični sok in zamzrnjene borovnice. V mešalniku meljite, dokler ne dobite čisto gladke zmesi.

 

Zmes prelijte v stekleno posodo. Vanjo vmešajte lističe svežega rožmarina in dobro premešajte. Posodo pokrijte s pokrovom ali folijo in jo dajte v zamrzovalnik. Na približno vsako uro sorbet vzemite iz zamrzovalnika in ga dobro premešajte (lahko si pomagate z nožem, žlico ali mešalnikom). Ta postopek ponovite nekajkrat, saj bo sorbet sicer zamrznil »v kosu« in nastali bodo preveliki kristali vode.

 

Sorbet vzemite iz zamrznovalnika približno 15 minut pred serviranjem, da se malce odtaja. Postrezite ga s svežim rožmarinom in malce aronija preliva za dekoracijo. Pa dober tek!