Skutin praženec z aronijo

Skutin praženec z aronijo

Mmm, se še spomnite, kako ob vikendih zjutraj zadiši po »šmornu«, ko ga mama pripravlja medtem, ko vi še spite? Šmorn oziroma praženec je jed, ki se je ne moreš nikoli naveličati – tako kot palačink! Tokrat smo osnovni recept še nadgradili, ga naredili še okusnejšega, polnejšega in bolj hranljivega. Že veste, kaj boste prihodnji vikend pripravljali za zajtrk?

Sestavine, ki jih potrebujete:

(za približno 2 krožnika)

  • 250g domače skute
  • 3 jajca
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 2 jušni žlici Aa aronija preliva
  • Pol jušne žlice rjavega sladkorja
  • Pirina ali polnozrnata moka (količino prilagajate sproti)
  • Ščepec soli
  • Sladkor v prahu za posip

 

Postopek:

Najprej z vilicami dobro pretlačite skuto, da dobite čim bolj gladko zmes. Nato se lotite jajc – ločite rumenjake od beljakov in rumenjake primešate k skuti. Iz beljakov stepete trg sneg. Zmesi skute in rumenjakov dodajte še sladko smetano, ščepec soli in sladkor. Vse sestavine dobro premešate, da dobite enotno zmes. Nato počasi dodajajte moko in sproti mešajte. Moke je dovolj takrat, ko je testo tekoče, a vseeno težko, lepljivo. Nazadnje v zmes dodajte še sneg iz beljakov ter nežno premešajte, da se sneg vmeša med sestavine.

Ponev pristavite na ogenj in v njej raztopite kocko masla. Ko se maslo raztopi, v ponev vlijte zmes za praženec in jo pecite do zlato-rumene barve. Ko je praženec (debela palačinka) pečena, ga razdrobite/razkosajte in dobro popecite še posamezne koščke. Nato šmorn preložite na servirne krožnike, posipajte s sladkorjem v prahu in prelijte z aronija prelivom. Postrezite še vroč praženec.

Naj vam tekne!

Fotografije: Matic Klešnik