Švicarska sladica WÄHE z aronijo

Švicarska sladica WÄHE z aronijo

Lahkotna, a tako slastna slaščica, da boste še krožnik obliznili! Za njeno pripravo potrebujete nizek pekač za pito, najbolje s snemljivim dnom. Krhko listnato testo in puhast nadev vas bosta zagotovo očarala. Morda na videz res ni lepotica, a okus vse odtehta.

 

Sestavine, ki jih potrebujete:

  • Listnato testo
  • 2 jajci
  • En vaniljev puding
  • 2 dl sladke smetane
  • 1,5 dl domače kisle smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3 žlice Aa aronija nadeva
  • 80 do 100 g mandljev v lističih (ali drobno narezanih orehov ali lešnikov)
  • Sadje po želji (najbolje se obnesejo jabolka)

Priprava:

Listnato testo razvaljate in ga razporedite po okroglem pekaču za pite. Pazite, da boste s testom dobro obložili tudi rob pekača, saj je preliv tekoč. Nato testo enakomerno preluknjate z vilico, ga bogato posujete z mandeljni, namažete z aronija nadevom in dodate izbrano sadje, narezano na rezine (odlično se obnesejo jabolka). Prižgite pečico in jo nastavite na 180°C.

 

Pripravite preliv: v večji posodi zmešajte vaniljev puding, sladko smetano, kislo smetano, sladkor in vaniljev sladkor. Ko so vse sestavine lepo povezane, maso vlijete na prej pripravljeno testo. Pekač s sladico potisnete v pečico in pečete od 20 do 30 minut na približno 180 do 200 °C (temperatura in čas variirata od pečice). Sladica je pečena, ko je povrhu zlato-rumena in se na vilice, če jih zapičite v njo, masa ne prijema več.

Najbolj slastna je, če jo postrežete še mlačno ali toplo.

Uživajte v sladkanju!

Fotografije: Matic Klešnik

Keramika: Fina glina

Velik krožnik: Ursula's Pottery