Karim Merdjadi, Atelier Karim, macarons z aronijo

Karim Merdjadi, Atelier Karim, macarons z aronijo

Karim, vedno nasmejan slaščičar igrivih oči, je najbolj poznan po macaronsih. V svojem ateljeju ustvarja raznolike slaščice, preizkuša vedno nove recepture in nasploh slovenskemu trgu ponuja še nepoznane okuse. Je pravi mojster eksperimentrianja s slaščicami, tokrat pa smo se pogovarjali z njim o razvijanju novih okusov, receptur, ter o uporabi aronije.

Karim, ste prvo ime na katero človek pomisli, ko sliši besedo macarons. V slovenskem prostoru ste res naredili uslugo marsikomu, saj ste med prvimi začeli kot del redne ponudbe ponujati vrhunske macaronse. Kako se odločate za nove okuse macaronsov?

Nove okuse prilagajamo glede na sezono. V naši ponudbi je preko 40 okusov, če štejemo še tematske, ki jih pripravljamo ob posebnih priložnostih. V prejšnjem letu smo pričeli z novo idejo, ki se je lepo prijela. Reče se ji »Macarons meseca». To pomeni, da vsak mesec pripravimo macarons, ki ni v naši redni ponudbi in je strankam na voljo zgolj tisti mesec v letu. To nam omogoča, da lažje stopimo iz okvirov klasike in kupcem ponudimo nekaj edinstvenega. Letošnji februar bo namenjen ravno aroniji, saj bo macarons meseca pripravljen z aronijo.

 

Naredili ste tudi macaronse z Aa aronija izdelki. Kako se vam zdi, da se aronija obnese v pripravi macaronsov?

Macarons z aronijo se nam zdi fantastičen. Le ta je polnjen z dvema polniloma. Eno je ganache aronije in drugo je aronija jam. Vse skupaj lahko okusiš v enem samem macaronsu. Izkušnja prepletanja okusov je res edinstvena, ali kakor se sam rad izrazim »top«.

 

Ste tisti, ki postavlja trende in Slovence preizkuša, če smo pripravljeni na novosti in bolj ekstravagantne okuse. Kako se primejo novi, še nepoznani okusi macaronsov, kot so recimo macaronsi z aronijo, vinom ali bučo?

Res je, z novimi okusi na tržišču velikokrat prebijamo led. In to je tudi razlog za našo odločitev, da kupcem ponudimo »Macarons meseca«. Na tak način namreč preizkusiš trg in vidiš, na kaj so ljudje dejansko pripravljeni. Odzivi strank so odlični. Všeč jim je, da lahko poleg klasike preizkušajo tudi bolj nevsakdanje okuse.

 

Kaj pa je vas osebno prepričalo pri aroniji kot sadežu? Okus, njen vpliv na človekovo dobro počutje, barva, ali kar vse skupaj?

Seveda, vse skupaj. Pa vendar je za nas vsak nov okus, ki ga želimo ponuditi, tudi izziv. Aronija s svojo trpkostjo enkratno ublaži in uravnoteži okus čokolade. Aronija je že sama po sebi poseben sadež, v pravi kombinaciji pa ustvari zares okusne macaronse.

 

Se vaše stranke lahko veselijo kakšnih novih slaščic, pripravljenih z aronijo? Morda razvijate kakšne posebne recepte?

Vedno razvijamo kaj novega. Kaj točno? Pa naj še malo počaka. Čakanje je pol užitka.