Popsicles in pogovor s slaščičarko Yammy Tammy

Popsicles in pogovor s slaščičarko Yammy Tammy

Tamara, ki deluje pod blagovno znamko Yammy Tammy je simpatična slaščičarka z estetsko žilico za dekoriranje slaščic, ki jih ustvarja. Če jo spremljate na socialnih omrežjih, ste verjetno že opazili, da se rada loti izdelave in preizkušanja tudi manj poznanih slaščic in prinaša trende iz tujine. Poznana je po krasnih poročnih tortah in prikupnih popsicles sladicah - »lučkah na palčki«. Pri svojem delu uporablja visoko kakovostne naravne sestave in ima butičen pristop k delu. Danes smo se pogovarjali z njo o njenem delu, slaščicah in aroniji seveda – sama jo je namreč takoj vzljubila.

Tamara, tvoje torte so vsakič drugačne, sploh sodeč po videzu. Kaj je tvoja posebnost, kako pristopaš k delu?

Kot si že omenila, delujem butično in vsi izdelki so narejeni po naročilu. Ker največ časa posvečam poročnim tortam in drugim slavnostnim dogodkom (rojstni dnevi, obletnice in drugi dogodki, ki ljudem veliko pomenijo), se s strankami zelo rada pred naročilom torte tudi snidem. Ko človeka spoznam, namreč dobim občutek o njem, njegovih željah in slogu, ki mu je všeč. To je pri poročni torti izjemnega pomena. Moje delo je kreativno in inspiracijo za posamezno slaščico mi da ravno stranka, za katero jo pripravljam. Tako se energija stranke in torte prepletata, česar posledica je, da so stranke običajno navdušene, ko zagledajo naročeno torto. Vesela sem tudi, da mi stranke zaupajo in mi puščajo prosto pot pri ustvarjanju. Tako nisem nikoli že vnaprej preveč ujeta v neke okvirje, zaradi česar je moje delo samo boljše.

 

Preizkusila si Aa aronija izdelke in iz njih ustvarila čudovito slaščico na palčki, popsicles. Mi zaupaš iz česa je narejena?

Res je. Čisto po naključju se mi je porodila ideja o nekoliko neobičajnih popsicles-ih. Niso namreč narejeni iz biskvitnega testa, kot običajni popsicles-i, temveč iz moussea. Pripravila sem jih iz čokoladnega moussea (čokolada je sladkana s stevio), sredica je iz aronija nadeva, grškega jogurta z burbonsko vanilijo; obliti pa so s temno in belo čokolado ter posuti s hibiskusovimi cvetovi. Všeč mi je, ker pri taki kombinaciji aronija lepo izstopa, njen okus in struktura se čutita. Obenem pa so ti popsicles-i kot sladoled, rahli in slastni, da se kar stopijo v ustih.

 

V primerjavi s svetovnimi trendi smo Slovenci zagotovo nekoliko specifični. Kako se tvoje stranke odzivajo na nove okuse slaščic?

K sreči se tudi Slovenci vedno bolj odpiramo novostim in drugačnim, še ne poznanim okusom in kombinacijam. Menim, da je pomembno da tisti, ki delamo v katerikoli veji kulinarike, ljudem pokažemo, da so zelo dobre tudi tiste jedi, ki niso klasične. To še toliko bolj velja za slaščice, kjer se ljudje radi držijo poznanega in potrebujejo dodatno spodbudo, da dajo možnost tudi novim okusom. Žal se predvsem pri poročnih tortah ljudje še vedno odločajo za bolj klasične okuse, saj želijo zadostiti vsem svatom. Moram pa priznati, da je razlika med Ljubljano in ostalimi kraji precej očitna, vsaj kar se naročil poročnih tort tiče.

 

Če se ne motim, si naredila še eno slaščico z aronijo – pito, ki ste jo pojedli še preden smo jo uspeli fotografirati. Kakšna je bila?

Odlična, zato je je pa tako hitro zmanjkalo! Pito sem naredila iz vanilijeve kreme, čokoladnega piškota, aronija nadeva in povrhu sem jo prelila z glazuro iz aronije. Šla je kot za med, pa čeprav je večina domačih prvič preizkusila aronijo. Ker aronija spada v kategorijo zdravih proizvodov in jo kot tako tudi razumem, sladice, ki jih z njo oblikujem, delam bolj zdrave. Tako je bila pita sladkana s kokosovim sladkorjem, saj bi jo bilo škoda pokvariti z belim sladkorjem.

 

Kaj je bilo tisto, kar te je pri aroniji in izdelkih Aa aronija prepričalo, da si jih vkomponirala v svoje ustvarjanje?

Všeč mi je okus aronije, ki je trpko-kiselkast in se odlično ujema s sladkimi sestavinami, jih dopolnjuje. Ravno zaradi okusa lahko aronijo uporabljam v marsikateri sladici, obenem pa ji doda še novo dimenzijo. Ko sem prvikrat dobila vaše izdelke, sem se morala najprej spoznati z njimi. Zjutraj sem si v jogurt s kosmiči dodala žlico aronija preliva ter malo medu in presenečena ugotovila, kako okusna je kombinacija. Pri kasnejših kombinacijah sem ugotovila, da sladkoba še poudari okus aronije, kar je dodaten razlog, zakaj se v slaščicah tako dobro obnese.

 

Lahko stranke pri tebi tudi naročijo kakšno slaščico z aronijo? Zdaj jih verjetno že precej firbec matra, kakšni so okusi.

Seveda. V redno ponudbo tort je dodan okus z aronijo, puhastim brezglutenskim biskvitom in čokoladnim mousseom, enako velja za popsicles-e, ki smo jih danes predstavili. Seveda pa je v ponudbi tudi slastna vaniljeva pita z aronijo.

 

Vidim, da ideje kar letijo in da si zelo ustvarjalna. Kako se lotevaš sestavljanja novih okusov in kombinacij z neonvencionalnimi sestavinami?

Vse delam po navdihu. Včasih se sredi noči zbudim z novo idejo in upam, da se je bom zjutraj še spomnila. Zato običajno tudi zjutraj sestavljam nove recepte in preizkušam nove okuse slaščic. Na aronijo verjetno sploh ne bi pomislila, če je ne bi dobila za poskusiti in vesela sem, da sem jo spoznala. Rada imam nekonvencionalne okuse in sestavine, vendar je pogosta prepreka pomanjkanje časa. Ravnokar sem recimo razvila tudi torto s hibiskusom, ki sem jo poimenovala »Sweet caravan of love«. Na tem mestu bi rada tudi ljudem sporočila, naj začnejo preizkušati nove okuse, naj se ne bojijo – saj ne grizejo torte njih. Včasih je treba stopiti izven ustaljenih okvirjev.

 

Delo Tamare in njene izjemne torte najdete na spletni strani

www.yammytammy.si