Spoznajte pridelovalca Aa aronija izdelkov in njegovo zgodbo

Spoznajte pridelovalca Aa aronija izdelkov in njegovo zgodbo

Nedaleč od Beograda, v srbski pokrajini Vojvodina se nahajajo polja aronije, iz katerih so pridobljeni vsi Aa aronija izdelki. Milutin Pantić, za prijatelje Mića, lastnik in pridelovalec aronije, je za seboj pustil kariero finančnika in se pred osmimi leti podal novim sanjam naproti – aroniji, za katero je prepričan, da je zdravilna. V nadaljevanju si lahko preberete, kako je z aronijo prišel od ideje do vrhunskega izdelka in kakšna je filozofija vseh Aa aronija izdelkov.

 

Mića, kaj te je sploh pripeljalo do tega, da si se odločil gojiti aronijo?

Pravzaprav je aronija našla mene, bi lahko rekel. Profesor na fakulteti in moj dober prijatelj, se je po naključju zakopal med knjige in začel preučevati aronijo. Po tri letnem raziskovanju je bil prepričan, da je aronija nekaj, česar se moramo lotiti. Imeli smo namreč zemljo in skupno vizijo.

 

Tako nam je skupaj uspelo idejo spremeniti v resničnost. Ustanovili smo podjetje HOF – House of food in pred osmimi leti prvič posadili aronijo na plantaži nedaleč od Beograda. Seveda stvar ni bila tako preprosta, kot se morda sliši. Soočeni smo bili z ogromno izzivi, a v nas je bila močna želja, da ljudem sporočimo in predstavimo, kar je eden od solastnikov in zgoraj omenjeni profesor odkril med svojim preučevanjem aronije – da je ta namreč izredno blagodejno vpliva na človekovo dobro počutje.

 

Govoriš o prijatelju in poslovnem partnerju. Nam zaupaš kaj več o profesorju, kje je on prišel na idejo o aroniji?

Gre za profesorja na rudarski fakulteti, ki je v sklopu študjskega potovanja odšel na Japonsko. Ne boste verjeli, ampak na drugem koncu sveta očitno zelo cenijo aronijo, pa čeprav pri nas raste že stoletja. Na Japonskem se je ukvarjal s posebno tematiko, »Sanacija zapuščenih rudnikov s posebnim poudarkom na aroniji«. Aronija namreč iz telesa odlično odstrani težke kovine. Kakorkoli, prijatelj se je zakopal v literaturo in aronijo raziskoval in preizkušal kar tri leta! V Srbijo se je vrnil globoko prevzet in navdušen nad tem starodavnim sadežem. Bil je strokovno podkovan in poznal je vse pozitivne učinke, ki jih aronija prinaša. Ko se je vrnil domov, je tako dolgo časa vztrajal pri ideji sajenja aronije in nam ni »pustil dihati«, dokler se resnično nismo lotili novega posla. Bil je tako trmast, da se je podal tudi v iskanje najkvalitetnejše sadike aronije s certifikatom. Naša zgodba se je tako začela na 5 ha zemlje.

 

Od kod pa imate originalno sadiko aronije in v čem se razlikuje od ostalih, podobnih sadik?

Sadiko aronije smo pripeljali iz Hrvaške, od človeka katerega oče je bil prvi v bivši Jugoslaviji, ki je postavil zaprt rastlinjak z zalivanjem. Gojil je cvetje za celo bivšo državo. Nahaja se blizu Madžarske, nad Osjekom, kjer poteka žila tople vode, ki mu omogoča naravno gretje rastlinjaka. Njegov sin se je prav tako posvetil hortikulturi in je eden redkih, če ne celo edini v regiji, ki goji matične izvirne sadike. Preostali pridelovalci aronijo gojijo iz kloniranih sadik, ki s pomočjo kemikalij hitro zrastejo in zacvetijo. Razlika se pozna predvsem v kakovosti sadežev in posledično matičnih sokov. Matični sok pridelovalca s klonirano sadiko dosega maksimalno stopnjo suhih topnih snovi med 11 in 15° Brix. Naš matični sok pa ponuja najmanj 22% suhe aktivne snovi – kar pomeni 22°Brixov. V tem se naš sadež in posledično izdelek najbolj razlikuje od sokov ostalih pridelovalcev. V nobenem matičnem soku drugega pridelovalca ne boste našli tako visoke stopnje Brixov, kot v našem.

 

Dejansko bi lahko naš izdelek razredčili z vodo in prišli na stopnjo Brixov, kot jih ponujajo drugi pridelovalci. To bi pomenila še 1x več prodanih izdelkov, ker imamo tako visoko Brix stopnjo. Vendar smo zavezani kakovosti in ne želimo uničiti tako vrhunskega izdelka. Le v razmislek, da je marsikateri sok iz aronije na policah trgovin razredčen z vodo.

 

Trdno si prepričan v dejstvo, da je aronija sadež preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Govorimo namreč o njenih pozitivnih učinkih na človeško telo. Kaj aronija tebi pomeni/predstavlja in zakaj jo tako visoko ceniš?

Preden sem se podal na »avanturo« s prijatelji, sem že kupoval aronijo, ki mi jo je prinašala prijateljica iz Nemčije. Pomagala mi je premagati marsikatero zdravstveno težavo, predvsem pa mi je znižala sladkor in holesterol v krvi. Po tem, ko smo začeli pridelovati matični sok, smo ga najprej razdelili svojim prijateljem in znancem. Od njih so prihajale neverjetno dobre povratne informacije, izkušnje in marsikdaj tudi veliko hvaležnosti. To me je prepričalo, da smo na pravi poti in resnično verjamem, da je aronija rastlina prihodnosti.

 

Ali je aronija težavna za pridelovanje? Prideluješ jo po principih organske pridelave, proces pridobivanja eko znaka pa je še v poteku. Nam lahko poveš kaj več?

Aronija ni zahtevna za pridelovanje. Pridelovanje je organsko, torej z uporabo naravnih snovi, brez kemičnih sredstev ter v sožitju z naravo in to iz enega samega enostavnega razloga: ker rastlina nima naravnih sovražnikov! Te rastline ni potrebno zaščititi s kemično-sintetičnimi sredstvi za varstvo rastlin ter gensko spremenjenimi organizmi. Ali ste vedeli, da so jo nekoč Indijanci uporabljali, da so kruhu podaljšali rok trajanja? Če so v kruh dodali plodove aronije, le-ta namreč ni splesnel. Aronija je zares čudovita rastlina.

 

Pridobivanje Eko znaka je še v poteku, a smo v zaključni fazi postopka. Celotna procedura namreč traja vsaj 3 leta, zakonske omejitve in birokracija pa pač terjajo svoj čas. Nadejam se, da bomo eko znak pridobili v nekaj mesecih.

 

Poleg nasada aronije imate tudi lastno proizvodnjo. Je bilo težko postaviti celoten sistem iz ničle in kako ste se lotili projekta? 

Najprej smo raziskovali trg in njegove potrebe. Ugotovili smo, da je aronija dobro sprejeta, vendar da končni odjemalci (tako profesionalni kuharji in peki, kot kupci v maloprodaji) stremijo h končnemu izdelku, ne k neobdelanemu plodu aronije. Ves čas smo sledili viziji, da trgu ponudimo nekaj novega, še ne poznanega, obenem pa nismo odstopali od primarnega cilja – ne glede na to, kakšen izdelek bomo ponudili trgu, mora ta obdržati vse hranljive snovi, ki jih aronija ponuja.

 

Tako smo v projekt vključili živilskega tehnologa, odličnega strokovnjaka za predelavo sadja. Dolgo časa se je »igral« s plodovi aronije in preizkušal različne tehnike in recepte. Želel je namreč narediti izdelek, ki ne bo izgubil kvalitete aronije, ki bo okusen in ne bo prežet s sladkorjem. Rezultat njegovega raziskovanja in dela sta nadev in preliv, edinstvena tovrstna izdelka na tržišču. Nadeva recimo ne moremo šteti v nobeno prej obstoječo kategorijo (ni marmelada, namaz ali džem; temveč je nadev). Obenem je termostabilen in zato primeren tako za pečenje kot zamrzovanje. Preliv nas je še bolj presenetil – menili smo namreč, da ga bodo kuharji raje uporabljali pri mesnih jedeh, pa so s svojo ustvarjalnostjo dokazali, da preliv nima meja pri uporabi. Odlično se poda k sladoledu, sladkim mlečnim izdelkom, sirom in mesnim jedem. Oba izdelka uporabljajo chefi in kuharji v boljših restavracijah in hotelih.

 

Če damo aronijo na stran, katere stvari te še osrečujejo, s čim se rad ukvarjaš?

Iskreno se veselim smučanja skupaj z družino. 

 

Praviš, da so te večkrat nagovarjali, da spusti standard svojih izdelkov in jih raje prodaj več po bolj ugodni ceni. Temu si se odločno uprl, saj prisegaš na kakovostne izdelke. Nam lahko zaupaš, kakšni so Aa aronija izdelki zdaj in kakšni bi bili, če bi poslušal nasvete o nižji kakovosti?

Na prigovarjanja o slabši kakovosti izdelkov se nismo kaj dosti ozirali. Za to je več razlogov – kot prvo, smo zavezani kakovosti. Porabili smo tudi ogromno časa in energije, da smo ustvarili izdelke na nivoju in zato nimamo nobenega namena, da bi ta standard nižali. Obenem smo začeli tržiti izdelke nedolgo nazaj, saj smo toliko časa eksperimentirali, da zdaj lahko trgu ponujamo nekaj zares drugačnega, novega, privlačnega.

 

Vrhunski in uspešni kuharji, slaščičarji in ostali ustvarjalci v kulinariki ne gledajo toliko na ceno, temveč so v neprestanem iskanju novega, kakovostnega in zdravega. Naši izdelki so tako odličen dodatek k njihovemu končnemu izdelku in kot takega ga tudi prepoznajo. V resnici nas najbolje zastopajo ravno chefi v visoki kulinariki, posledično pa tudi zadovoljni gostje in stranke, ki zelo radi pohvalijo jedi pripravljene z aronijo. Veseli smo, da smo lahko del marsikatere takšne zgodbe.

 

Enako velja za maloprodajo in stranke, končne kupce. Ljudje se najraje vračajo v trgovine oz. k prodajalcem, ki so jim priporočili nekaj zares dobrega in zdravju koristnega.

 

Če se ne bi ukvarjal z aronijo, kaj bi v življenju počel? Bi bilo to prav tako povezano s človeškim dobrim počutjem in kulinariko?

Če ne bi bilo tega spleta okoliščin in naključij, ki so nas povezale, da smo po prigovarjanju zgoraj omenjenega profesorja »popustili« in zbrali pogum in sredstva ter izkoristili njegovo znanje, bi prav verjetno še vedno opravljal delo finančnika v gradbenem podjetju. Če dobro pomislite, me je profesor kar trikrat peljal na Hrvaško od koder smo pripeljali najboljšo certificirano sadiko. Tako da gre velika zahvala za moj karierni preobrat prav njemu.

 

Kakšne načrte imaš/imate za prihodnost? Kje vidite največ potenciala v razvoju izdelkov iz aronije?

V načrtu imamo vsekakor razširiti ponudbo naših izdelkov, že v letošnjem letu. Pripravljamo nove izdelke, kot so džem in džem za diabetike iz aronije v kombinaciji z drugim srbskim sadjem. Sokove, ki jih trenutno preizkušamo in testiramo bomo najverjetneje ponudili v kombinaciji s 100% naravnim jabolčnim ali malininim sokom. Tudi ti izdelki bodo brez dodane vode, sladkorjev in konzervansov. Njihova vsebnost aronije bo nekje do 30%, kar pomeni, da bo približno 1dl takega odličnega soka zadovoljij dnevno potrebo po hranljivih snoveh, ki jih ponuja aronija. Naš matični sok se zaradi visoke koncentriranosti hranljivih snovi namreč pije v izjemno majhnih količinah, 0.3 dl dnevno.

 

Tudi v družini vsi redno uživate izdelke iz aronije? Žena je omenila, da nasploh rada skrbi za zdravo prehrano. Bojda celo prelisiči sinove in jim v embalažo od ketch-upa nalije domačo, zdravo različico paradižnikove omake. Se torej v splošnem poslužujete bolj zdravega načina življenja?

Že vrsto let doma redno uživamo aronijo in seveda je žena (po navadi) tista, ki skrbi, da bodo ostali člani zdravi, močni in z dobrim imunskim sistemom. Moj mlajši sin je pozdravil alergijo z aronijo, v to sem prepričan, saj le ta poznana zmožnosti krepitve imunskega sistema in čistilni funkciji, saj vsebuje toliko antioksidantov. Nadev iz aronije se nas doma redno znajde na palačinkah, žena peče piškote in še bi lahko našteval. Glede ketch-upa pa je tako, da nam narava sama, še posebej tukaj v Srbiji, kjer imamo rodovitno zemljo in čudovito podnebje, ponuja toliko dobrih in svežih plodov, ki nam jih trgovina in denar nikoli ne moreta ponuditi. Kako je že rekel Albert Einstein: poglej globoko v naravo in takrat boš vse bolje razumel.

 

Zakaj meniš, da je prav aronija tisti sadež, katerega izdelke bi morali uživati vsi, ki kaj dajo na svoje dobro počutje?

Aronija je najboljši naravni antioksidant na svetu. S tem zavedanjem smo se lotili pridelave soka, ki lahko pomaga pri zdravljeni raznovrstnih tegob in celo tudi že zelo resnih zdravstvenih stanj.  Zato smo se tudi odločili ohranjati najvišjo možno kakovost matičnega soka. Nismo ga spremenili v sirup, nismo dodali vode, sladkorja ali konzervansov, temveč smo sadež, ki smo ga oprali, stisnili in pasterizirali pri 82°C, postavili na police. Naša želja je, da ljudje sprejmejo sadež tako dobro, kot so sprejeli naprimer malino, ribez in ostalo jagodičevje.