Aronija

Eden najmočnejših poznanih naravnih antioksidantov


Obstajajo rastline, ki imajo človeku toliko koristnih učinkovin in snovi, da jim rečemo "super živila". Mednje zagotovo sodi aronija.


Črnoplodna aronija je ena najbolj fascinantnih rastlin. Je preprosta za gojenje, ne potrebuje nikakršnega »tretmaja« s škropivi in raste tudi v najbolj ekstremnih razmerah. Kako je mogoče, da obstajajo rastline, ki praktično nimajo naravnih sovražnikov? Ena izmed njih je aronija. V boju proti bakterijam, plesnim in glivicam je razvila vrhunski mehanizem, ki se skriva v njeni lupini.

Reče se mu "naravni antibiotiki" oziroma fitoncidi. Gre za snovi, ki ljudem zelo koristijo, pojemo pa jih skupaj s plodovi aronije.

Aronija je eden najmočnejših poznanih naravnih antioksidantov. Kaj antioksidanti sploh počnejo? Lovijo proste radikale in s tem preprečujejo degerativne procese v celicah. Tako antioksidanti upočasnjujejo proces staranja in mnoge bolezni, ki nastajajo zaradi mutacij v celicah.

Obenem aronija krepi imunski sistem, odpravlja slabokrvnost, varuje sečila pred vnetji, poskrbi za pravilno absorpcijo vitamina C, spodbuja delovanje ščitnice, uravnava krvni sladkor in še bi lahko naštevali.

Znanstvene raziskave o aroniji in vseh vplivih, ki jih ima na zdravje ljudi, najdeš v nadaljevanju. Čeprav aronija ni registrirana kot "zdravilna rastlina", so dolgoletne znanstvene raziskave in opazovanja ljudi, ki jo redno uživajo pokazali, da ima aronija izjemno blagodejne učinke na človeško telo. Tudi priporočljiv dnevni odmerek priča o dejstvu, da gre za izdelek iz "domače lekarne", ne pa za običajen sadež.

Plodovi naše aronije imajo tako visoko koncentracijo mikro- in makroelementov, da zadostuje že eno šilce (0,3 dl) Aa matičnega soka na dan.

Aronija v kulinariki

Plodovi aronije imajo naravno svojevrsten trpko-kisel okus, ki delno spominja na okus črnega ribeza. Zaradi svoje unikatne arome se odlično poda k različnim slaščicam, kar dokazujejo tudi vrhunski chefi, ki z Aa aronija izdelki ustvarjajo pregrešno dobre slaščice. Paleta okusov aronije pa se ne zaključi pri slaščicah, saj predstavlja dobro dopolnitev tudi mesnim krožnikom, sirom, tofuju in drugim, bolj orientalskim jedem. Preizkusili smo jo na ogromno načinov, svoje recepte pa redno delimo na blogu pod zavihkom "Recepti". Med njimi najdeš zelo enostavne, pa bolj kompleksne jedi; poslastice za vsejede, vegetarijance in vegane. Aronija je namreč sadež, s katerim se da pripraviti nekaj za vsakega!

ODKRIJ RECEPTE >>

Recepti na blogu

Skutin praženec z aronijo
Kokosov puding z aronijo
Cheesecake z aronijo

Znanost obožuje aronijo

Ljudje so aronijo tako dolgo oboževali zaradi njenih pozitivnih učinkov na zdravje, da jo je pod drobnogled vzela tudi stroka. Izsledki raziskav pa so fenomenalni. Odkritja so dokazala, da uživanje aronije uspešno pomaga pri slabokrvnosti (saj ima visoko vsebnost železa), varuje sečila pred vnetji (pri tem je dosti bolj učinkovita kot brusnice), krepi imunski sistem, pomaga pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa in ima močan antioksidativen potencial.

Rezultati mnogih raziskav so potrdili njeno izjemno vrednost pri zdravljenju že razvitih bolezni. Med ostalimi je bilo odkrito njeno antikancrogeno delovanje, antidiabetično delovanje z zniževanjem nivoja sladkorja v krvi, antioksidativno, antibakterijsko, protivirusno in protivnetno delovanje.

Lahko bi naštevali v nedogled, a si raje v nadaljevanju preberite izsledke posameznih raziskav in načine, kako aronija blagodejno vpliva na posamezne vidike človekovega zdravja.

Študije & zgodbe ljudi

Z aronijo nad slabokrvnost
Razprava: imunski sistem in aronija
Antioksidanti pod drobnogledom

Zakaj ravno Aa aronija?

Na trgu najdete marsikaterega ponudnika izdelkov iz aronije. Zakaj bi se torej odločili prav za Aa aronija produkte? Ker so trenutno najbolj kakovostni izdelki iz aronije na našem trgu. K temu pripomore celoten proces gojenja, pridelave in predelave.

V vasici Deč, v srbski pokrajini Vojvodina se nahaja pet hektarjev zemlje z nasadi Aronije melanocarpa nero. Tej zemlji pravijo "od boga dana", saj je izredno rodovitna, podnebje pa je toplo - idealna kombinacija za vrhunski pridelek. Nasad premore 12.500 sadik, iz katerih se letno pridela cca. 25 ton aronije, iz nje pa se lahko pridobi med 12.500 - 13.000 l matičnega soka. Navkljub velikemu povpraševanju, so se pridelovalci odločili, da nasadov ne bodo širili in da ne bodo odkupovali sadežev od drugih pridelovalcev. Zgolj tako lahko namreč ohranjajo visoko kakovost.

Matični sok je 100%, nikoli redčen z vodo, brez dodanih konzervansov, sladkorja ali kakršnihkoli dodatkov. Ves pridelek je vzgojen po principu ekološkega kmetijstva (proces pridobivanja certifikata je v zaključni fazi) in obran ročno. Obenem imajo izdelki Aa aronija najvišjo stopnjo Brixov (vrednost topnih snovi) med vsemi sorodnimi izdelki na tržišču, ki nikoli ni pod 22 in lahko celo presega 24° Brix-ov. To je odvisno od tega koliko sončnih dni je bila deležna letina.

Aa aronija, od polja do vas

Spoznajte pridelovalca Aa aronija izdelkov
Proces izdelave Aa aronija izdelkov
Slovenska ekipa za butičnimi izdelki

Degustacije
spoznajte & preizkusite izdelke Aa aronija

Aronija ni zgolj še ena modna muha. Je obvezen del vaše domače lekarne. Aa aronija izdelki so vrhunski, a tudi dražji od drugih sorodnih izdelkov na trgu. Na njihovo ceno vpliva butična pridelava, ročno obiranje in visok standard, ki je potreben za pridelavo tako kakovostnega izdelka. Razumemo, da se želite pred nakupom prepričati o verodostojnosti izdelkov in morda prejeti odgovor na kakšno vprašanje. V ta namen za vas večkrat mesečno pripravljamo degustacije po Sloveniji. Degustacije vodi Tadeja, članica naše ekipe, poznavalka aronije in direktna naveza s pridelovalcem. S klikom na spodnji gumb najdete koledar aktualnih degustacij.

Koledar degustacij

Chefi in restavracije, ki v svoje kreacije vključujejo izdelke Aa aronija

Zaupajo nam najbolj prepoznavna imena kulinarike v Sloveniji

Zgodbe chefov

Matjaž Cotič, Restavracija DiVino, pita in sorbet z aronijo
Slaščičarka Yammy Tammy, popsicles z aronijo
Karim Merdjadi, Atelier Karim, macarons z aronijo

Spletna trgovina

Aa aronija izdelke lahko kupite v spletni trgovini Sophily
Spletna trgovina

Baker Chef program

Vprašanja?

Piši nam na hello@sophily.si in z veseljem ti pomagamo pri izbiri pravega izdelka!