MATCHA

Tradicionalen japonski čaj za zdrav in užitka poln vsakdan

MATCHA

Tradicionalen japonski čaj za zdrav in užitka poln vsakdan

Živozelen japonski čaj po imenu matcha je najbolj cenjen čaj na svetu. Zaradi svojega odličnega okusa in mnogih pozitivnih učinkov na človekovo počutje, ki jih potrjuje tudi znanost, pa je matcha postala nepogrešljiv del moderne kulture.

Skodelica matche vas bo napolnila z energijo, zbistrila misli in obenem delovala antistresno. Za razliko od kave ne povzroča hitrega dviga energije, temveč svoj učinek ustvarja postopoma, le ta pa lahko traja tudi šest ur. To so vedeli že samuraji, ki so tradicionalno spili skodelico matche, preden so se odpravili v boj.

Kaj je matcha in od kod izvira?

Matcha je japonski zeleni čaj, ki pa se ga uživa čisto drugače od kateregakoli drugega poznanega čaja. Kako? To razkriva že njeno ime, ki dobesedno pomeni čaj v prahu. Matcha je edini čaj, kjer zaužijemo cele liste, ki so zmleti v prah. Tako v telo vnesemo prav vse koristne snovi rastline.

Kultura čajnega obreda je izredno cenjena in matcha je na samem vrhu tradicionalnih čajev. Znanje o njenem pridelovanju se prenaša iz roda v rod, za pridobivanje visoko kakovostne premium matche pa so potrebni posebni procesi, s pomočjo katerih iz rastline dobimo ves njen potencial.

Matcha izvira iz Kitajske, na Japonsko pa je bila prinešena pred več kot 1000 leti. Od takrat naprej velja za tradicionalen japonski čaj. Zaradi zahtevnosti pridelave in izredno širokega pozitivnega delovanja na človeka, je matcha postala najbolj cenjen čaj na svetu.

Preberi več

Zgodovina in izvor matche

Preberi >>

Matcha v modernem svetu

Preberi >>

Zakaj uživati matcho?

Še preden se podamo k potencialom matche, ne moremo mimo njenega izvrstnega okusa in užitka ob njeni pripravi. Matcho boste kaj hitro vzljubili in, če daste kaj na obred pitja odlične skodelice toplega napitka, boste ponotranjili tudi način njene priprave.

Vsakokrat, ko v rokah držite matcho, ste v resnici zadnji člen v dolgi verigi tradicije, ročnega dela in predanosti. Matcha je eden redkih izdelkov, ki se ne pusti zapeljati v masovno kolesje, temveč ostaja tradicionalna.

To tudi pojasnjuje razlog, zakaj je matcha dražja kot katerikoli drug čaj. Ne glede na to, kam se boste odpravili ponjo, vam bodo povedali, da se kakovostne matche ne da vzgojiti in proizvesti poceni. V tem je njen čar.

Danes matcha velja za enega najbolj zdravih in zaželjenih dodatkov k prehrani, vztrajno pa izpodrinja tudi uporabo kave.

Zeleni čaji veljajo za izredno bogat vir naravnih antioksidantov, matcha pa še tako dober zeleni čaj prekaša za nekajkrat po vsebnosti antioksidantov. Le ti varujejo celice pred degerativnimi procesi, povezanimi s staranjem.

Skrivnost matche je v edinstveni kombinaciji dveh naravno prisotnih učinkovin – kofeina in L-teanina, ki sovzajemno odlično delujeta.

Kofein ima poživljajoč učinek, zbistri misli in poskrbi za boljšo koncetracijo. Zaradi prisotnosti aminokisline L-teanin pa kofein v matchi ne povzroča hitrega vzpona in padca energije, temveč ima matcha tudi pomirjevalen učinek. Nič čudnega, da je to že od nekdaj najbolj zaželen napitek med menihi, ki si z matcho pomagajo do bistrih misli, umiritve in zbrane meditacije. L-teanin namreč stimulira oddajanje alfa valov v možganih, ki pripomorejo k sprostitvi brez učinka zaspanosti.

Vedno več raziskav kaže, da da matcha pomaga pri: pomiritvi, koncentraciji, izboljšuje spomin in učne sposobnosti, pospešuje metabolizem in posledično pomaga pri izgubi odvečne teže, razstruplja telo, krepi imunski sistem, niža nivo slabega LDL holesterola, ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi, ohranja močne kosti, deluje pomlajevalno in še bi lahko naštevali.

Preberi več

Primerjava matche z običajnim zelenim čajem

Preberi >>

Zmožnost matche, da prebudi in umirja obenem

Preberi >>

MOYA MATCHA

ekološka premium matcha z Japonske

MOYA MATCHA

ekološka premium matcha z Japonske

Zares vrhunske matche ne boste dobili na vsakem koraku. Zato smo pri svojem iskanju najboljših izdelkov iskali takšno, kjer nam je omogočen vpogled vse do nasadov na Japonskem. Moya Matcha, znamka matche, ki jo najdete v naši spletni trgovini, je tradicionalna matcha, vzgajana po najvišjih standardih.

Uji je najstarejša čajna regija v osrčju Japonske, ki je že več kot 800 let znana kot regija, od koder prihajajo najbolj kakovostni čaji. Tukaj je doma tudi Moya Matcha. Pokrajina je na stičišču dveh rek, prst je zelo rodovitna, podnebje pa zagotavlja veliko sonca in meglic, ki preprečujejo zmrzal, ki bi lahko poškodovala čaje.

Bio Matcha, tradicionalna, 30g
Bio Matcha, tradicionalna, 30g

Bio Matcha, tradicionalna, 30g

€9,80
Bio Matcha, dnevna, 30g
Bio Matcha, dnevna, 30g

Bio Matcha, dnevna, 30g

€6,60

Moya Matcha ponuja tri različne kakovostne razrede ekološke matche, vezane na zaporedje pobiranja čaja. Najbolj kakovostna je premium matcha. V spodnjih blogih izveste, kako točno je Moya Matcha pridelana, kako je izdelan pribor za njeno pravilno pripravo in spoznate Hitomi, ustanoviteljico blagovne znamke.

Preberi več

Pridelava Moya Matcha čaja

Preberi >>

11 razlogov, zakaj uživati matcho

Preberi >>

Priprava matche: tradicionalno in moderno

Priprava matcha čaja ni zahtevna, pripravite pa si jo lahko na mnogo načinov. Pravi čajeljubci boste zagotovo najbolj zadovoljni s skodelico tradicionalno pripravljene matche. Modernejše variacije pa so matcha latte, iced matcha latte, matcha ledeni čaj in mnogi drugi napitki.

Ne glede na to, kakšno variacijo napitka si boste izbrali, vam svetujemo, da za osnovo sledite tradicionalni metodi. Le tako boste lahko namreč pripravili zares izvstno matcho, ki bo razkrila vso svojo aromo.

Najhujši greh, ki ga matchi lahko storite je, da jo pripravite tako, da prah ostaja v grudicah. Žal pogosto do tega pride v lokalih in sama tako matcho vedno zavrnem. V njeno pridelovanje je bilo namreč vloženega preveč truda in znanja, da bi jo lahko postregli tako malomarno. Obenem pa so grudice tudi precej grenke in kvarijo okus napitka. Če imate matcho slabše kakovosti, ki je polna grudic, jo, enako kot moko, presejte skozi cedilo, da razbijete grudice.

Tradicionalna priprava matche

Za tradicionalo matcho boste potrebovali:

• Premium matcho (najvišjo kakovost)

• Chasen (metlico za pripravo matche)

• Chashaku (bambusova žlička za matcho)

• Skodelico s širokim dnom

Priprava:

Vodo segrejte do 80 stopinj Celzija (malce pred vretjem). Uporabite »chashaku«, da odmerite dve žlički (približno pol zvrhane čajne žličke) matche. V skodelico najprej daste matcho, nato jo prelijete z malce vroče vode in jo dobro premešate z metlico »chasen«. Mešate tako, da po dnu skodelice hitro rišete črko W ali M, da se razbijejo vse grudice in se na vrhu čaja ustvarijo mehurčki. Dolijete še preostanek vode in napitek je pripravljen.

Priprava matcha latte

Osnovo pripravite enako kot pri tradicionalni matchi, le da jo zmešate z manj vode, recimo zgolj z enim decilitrom. Nato v ločeni posodici segrejete izbrano mleko (predlagamo, da izberete rastlinsko mleko, ki je mastno – sojino, mandljevo, kokosovo, mleko iz indijskih oreščkov), saj bo tako okus bolj poln, mleko pa boste lahko spenili.

V skodelico, kjer ste že pripravili osnovo za matcho, dolijte nekaj toplega mleka in ga z ročnim penilcem dobro spenite (za nekaj eur ga dobite v vsaki bolje založeni trgovini). Nato dolijte še preostanek mleka in sladkajte po želji – matcha se odlično obnese v kombinaciji z medom. Uživajte v pregrešno dobri matchi latte!

Štirje kakovostni razredi matche

Poznamo štiri kakovostne razrede matche: premium, tradicionalna, dnevna in kulinarična. Premium matcha nastane iz listkov, ki so pobrani ob prvem pobiranju tisto leto. Tradicionalna matcha je plod drugega pobiranja in tako dalje. Zadnja, kulinarična matcha je idealna izbira za kuhanje in pečenje z matcho, ni pa najboljša izbira za pripravo napitka za izkušenega čajeljubca.

Kako izbrati pravo matcho?

Če se z matcho šele spoznavate, bosta dnevna ali tradicionalna matcha več kot zadovoljiva izbira, saj sta še vedno visoko kakovostni in polnega okusa. Če pa so vaše brbončice dobro izpiljene in radi posežete po zares vrhunskih čajih, je premium edicija pravilna izbira za vas.

Matcha v kulinariki

Tradicija vpeljevanja matche v kulinariko ni nekaj novega – na Japonskem je namreč skorajda obvezna sestavina tradicionalnih in modernejših slaščic. Danes matcho vedno pogosteje vpeljujemo tudi v kulinariko, saj so slaščice in napitki iz nje naravnost božanski! Oglejte si naše recepte in odkrijte ideje za kuhanje z matcho.

Matcha v kulinariki

Tradicija vpeljevanja matche v kulinariko ni nekaj novega – na Japonskem je namreč skorajda obvezna sestavina tradicionalnih in modernejših slaščic. Danes matcho vedno pogosteje vpeljujemo tudi v kulinariko, saj so slaščice in napitki iz nje naravnost božanski! Oglejte si naše recepte in odkrijte ideje za kuhanje z matcho.

Recepti & ideje za uporabo matche

Matcha affogato

Preberi >>

Virgin matcha spritzer

Preberi >>

Matcha vroča čokolada

Preberi >>

🍹BREZPLAČNA EKNJIGA Z 22 RECEPTI ZA OSVEŽILNE NAPITKE💦

Vroče poletje ali topli jesenski dnevi - ni važno, kakšno je vreme, samo da lahko svoje goste, družino in prijatelje presenetite z najbolj izvirnimi napitki!😍

Pred vami je eknjiga s kar 22 avtorskimi receptki za osvežujoče in slastne napitke. Med njimi najdete pijače pripravljene z matcho, japonskimi zelenimi čaji, črnimi čaji, pa tudi brezkofeinske ledene čaje in nekaj alkoholnih cocktailov.

Za vsak okus se nekaj najde!😋

Prenesi si eknjigo tukaj >>

NAKUPUJ: Matcha in pribor za njeno pripravo

Bio Matcha, tradicionalna, 30g
Bio Matcha, tradicionalna, 30g

Bio Matcha, tradicionalna, 30g

€9,80
Bio Matcha, dnevna, 30g
Bio Matcha, dnevna, 30g

Bio Matcha, dnevna, 30g

€6,60
Bio tradicionalna matcha "TO GO", 24 x 1,5g
Bio tradicionalna matcha "TO GO", 24 x 1,5g

Bio tradicionalna matcha "TO GO", 24 x 1,5g

€15,90
Chasen, metlica za pripravo matche
Chasen, metlica za pripravo matche

Chasen, metlica za pripravo matche

€13,30
Chashaku, žlička za odmerjanje matche
Chashaku, žlička za odmerjanje matche

Chashaku, žlička za odmerjanje matche

€3,10