MATCHA

Posebni paketki ekološke matche najvišje kakovosti

MATCHA

Posebni paketki ekološke matche najvišje kakovosti

Prednost matche pred ostalimi zelenimi čaji je v njeni pridelavi in obdelavi. Vsi vemo, kako poteka priprava čaja – izbran čaj ali zelišče namočimo v vodo za nekaj minut in spijemo čaj, ali bolje rečeno poparek. Matcha je drugačna. Celi listi čajevca so počasi zmleti v kamnitih mlinih. Prah, ki pri tem nastaja, je tako fin, da postane vodotopen. To je matcha!

Vsi pozitivni učinki zelenega čaja so pri matchi 10x večji!

Matcho pijem že dlje časa in velikokrat sem ob nakupu matche za doma ali pa v kavarni doživela razočaranje. Ni vsaka matcha okusna, nekatere so preveč grenke, nekatere brez okusa in pitje matche ni vsakič prijetno.
Preden sem spoznala MOYA matcho, sem kupovala matcho le v izbranih čajnicah in cenovno zanjo odštela precej več. Moya matcha mi je super po okusu, tudi barva je taka kot mora biti, skratka moj dnevni ritual pitja matche je z njo popoln. In še to-bila sem totalna kofetarica:) še vedno spijem kavo zjutraj, vendar mi po pitju matche opoldan energija ne niha tako kot po kavi, tako da ostajam pri svoji jutranjki in that is it.:) 

 - MAJA VOGRINC - 

Kako izbrati pravo matcho?

Za pripravo ceremonialnega matcha čaja in za matcha latte izberite prvo (premium) ali drugo (tradicionalno) kakovost matche. Ne pozabite tudi na posebej oblikovano metlico CHASEN.

Zakaj?
Matcha je zmleta v zelo droben prah. Metlica chasen je oblikovana tako, da z njo razbijete vse grudice matche, ki se ustvarijo ob stiku z vodo. Če boste matcho mešali z navadno čajno žličko, boste žal dobili grudast napitek, ki vam ne bo po godu. A brez skrbi, chasen ni za enkratno uporabo. Z vami bo ob pravilni negi in uporabi kar dolgo časa.

Pred prvo uporabo metlico "chasen" namočite v vrelo vodo, da se zmehča in razpre. Po vsaki uporabi metlico sperite z vodo in pustite na zraku, da se posuši.

Posebna ponudba paketkov MOYA MATCHA

This is product title

€0,99

This is product title

€0,99

This is product title

€0,99

EKOLOŠKO PRIDELAN IZDELEK (evropski eko certifikat)

JONA CERTIFIKAT (Japan organic & natural foods association)

BREZ GLUTENA, SLADKORJA IN LAKTOZE

VEGANSKI IZDELEK

V Moya Matcho sem se zaljubila že ob prvem poskusu napitka pri kolegici. Od takrat dalje pijem samo to, saj je organsko pridelana in zares odličnega okusa. Pripravljam jo z mešanico ovsenega in sojinega mleka, ki ustvari izjemno kremast okus. Pijem jo predvsem zaradi okusa in teksture, ki jo pričara, hkrati pa zame predstavlja najboljšo alternativo kave. Privoščim si jo v unikatni keramični skodelici in si tako vsakodnevno ustvarim svoj obred.

 - DEJA HAUPTMAN - 

Priprava matcha čaja & matcha latte


Tradicionalna priprava matche

Vodo segrejte do 80 stopinj Celzija (malce pred vretjem). Uporabite »chashaku«, da odmerite dve žlički (približno pol zvrhane čajne žličke) matche.

V skodelico najprej daste matcho, nato jo prelijete z malce vroče vode in jo dobro premešate z metlico »chasen«.

Mešate tako, da po dnu skodelice hitro rišete črko W ali M, da se razbijejo vse grudice in se na vrhu čaja ustvarijo mehurčki. Dolijete še preostanek vode in napitek je pripravljen.


Priprava matcha latte

Osnovo pripravite enako kot pri tradicionalni matchi, le da jo zmešate z manj vode, recimo zgolj z enim decilitrom. Nato v ločeni posodici segrejete izbrano mleko (predlagamo, da izberete rastlinsko mleko, ki je mastno – sojino, mandljevo, kokosovo, mleko iz indijskih oreščkov), saj bo tako okus bolj poln, mleko pa boste lahko spenili.

V skodelico, kjer ste že pripravili osnovo za matcho, dolijte nekaj toplega mleka in ga z ročnim penilcem dobro spenite (za nekaj eur ga dobite v vsaki bolje založeni trgovini). Nato dolijte še preostanek mleka in sladkajte po želji – matcha se odlično obnese v kombinaciji z medom. Uživajte v pregrešno dobri matchi latte!


11 POZITIVNIH UČINKOV MATCHE NA TELO - IN ZAKAJ BI JO MORALI TUDI VI PITI VSAK DAN!

#1 Energija za cel dan – ena skodelica drži kar 6 ur!

Koliko skodelic kave dnevno spijete? Hm, verjetno okoli 3, kajne? Nihče ne pravi, da morate nehati piti kavo. V našo kulturo je namreč tako globoko vklesana, da bo ne glede na vse mogoče študije ostala del našega vsakdana. Ampak eno kavo lahko zamenjate s skodelico matche. Ne samo, da ne boste čutili hitrega padca energije, ampak boste polni energije še vse tja do 6 ur!

Matcha ima namreč najbolj optimalno kombinacijo L-teanina in kofeina. Ena skodelica matche je učinku na budnost ekvivalentna približno 8 skodelicam kave!

A brez skrbi – ne povzroča tipičnih stranskih učinkov kofeina, kot so tresoče roke, zvišan srčni utrip, slabost in utrujenost po tem, ko kofeinski šok mine. Ravno obratno – matcha celo varuje kardiovaskularni sistem (več o tem v naslednjih točkah).

#2 Mirnost in budnost obenem

Jogiji na Japonskem in Kitajskem že več kot 1000 let pijejo matcho pred jogo in meditacijo. Ta živozelen slasten napitek namreč poskrbi za budnost in mirnost obenem. Kofein v matchi vas prebudi, vendar zaradi unikatne sestave matche ne povroča živčnosti in tresavice. L-teanin, aminokislina, ki je naravno prisotna v matchi, spodbuja nastajanje alfa valov v možganih, s tem pa vpliva na naše razpoloženje – alfa valovi namreč poskrbijo za sprostitev, občutek miru in mentalne jasnosti.

V primerjavi z običajnim zelenim čaja ima matcha 4x več L-teanina.

#3 Antiage delovanje (od znotraj in zunaj)

Drugo ime za matcho je kar »eliksir nesmrtnosti«. Naravno je namreč tako bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, da poskrbi za počasnejše staranje in upočasnjuje degerativne procese v telesu.

Staranje ni nič drugega kot počasna in vztrajna degeneracija telesa, ki jo najprej vidimo na koži. Matcha je ena tistih naravnih, skoraj čudežnih živil, ki ta proces upočasnjuje. Največja zahvala gre klorofilu, ki poskrbi za razstrupljanje in odplavljanje strupov ter težkih kovin iz telesa.

Obenem so antioksidanti najboljši borci proti oksidativnemu stresu, ki povzroča poškodbo celic in s tem prezgodnje staranje. Oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali je kriv tudi za nizko stopnjo kroničnega vnetja, ki smo mu vsi podvrženi. Visoka raven antioksidantov v matchi umirja vnetne procese in s tem poskrbi za lepši videz kože in boljše splošno počutje.

Ne pozabite – kar je dobro za v telo, je dobro tudi za kožo! Matcha je odlična sestavina za doma pripravljeno kozmetiko. Na kožo deluje pomirjajoče, zmanjšuje rdečico, obnavlja, izboljšuje elastičnost in varuje pred UV poškodbami. Tudi sicer jo boste našli v kozmetičnih izdelkih, saj se njene blagodejne antiage lastnosti odlično izkažejo tudi pri negi kože. 

#4 Zbranost, fokus, mentalna jasnost

L-teanin, ena glavnih naravno prisotnih spojin v matchi, ima cel spekter delovanja, zaradi katerega jo cenijo tudi nutricionisti. 

Koristno deluje na vzdrževanje ustreznih ravni dopamina in serotonina v telesu. Ti dve substanci sta nujno potrebni za dobro počutje, kreativnost in zmožnost soočanja z življenjskimi izzivi.

Dopamin in serotonin igrata tudi pomembno vlogo v mnogih procesih živčnega sistema, kot so spanje, motivacija in izkušanje užitka.

L-teanin ima pozitiven učinek na spomin, sploh na kratkoročni, delovni spomin in mentalno jasnost oziroma zmožnost hitrega miselnega odziva. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki so uživali matcho svoje delovne naloge izpolnili bolje in hitreje kot placebo skupina (pa čeprav je placebo dokazano učinkovit! – če ne verjamete, si preberite knjigo »Slaba znanost«).

#5 Razstrupljanje telesa

Klorofil, najboljši prijatelj razstrupljanja. Več zelene hrane kot pojeste, več klorofila boste zaužili. A matcha je prava klorofilska kraljica. Zakaj? 

Zaradi načina njene pridelave. Nekaj tednov pred pobiranjem namreč rastlino zasenčijo, zaradi česar se mora še bolj potruditi, da pride do svetlobe, ves klorofil pa se skoncentrira v listkih. Točno te liste vi potem spijete, ko si pripravite skodelico matcha čaja! Matcha ima kar 5x več florofila kot običajen zeleni čaj!

#6 Izboljšuje atletske sposobnosti

Poleg tega, da se boste po skodelici matche počutili polni energije in pripravljeni na športno aktivnost, bo matcha poskrbela tudi za boljšo odzivnost telesa in podprla proces obnavljanja. Matcho se šteje pod tako imenovano funkcionalno hrano. Izraz funkcionalna hrana obsega vso hrano z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje in vpliva na posamezne telesne funkcije. Osnovni namen take hrane presega zgolj potešitev lakote in zagotavljanje nujno potrebnih hranilnih snovi; namenjena je tudi izboljšanju splošnega psihofizičnega stanja in preprečevanju bolezni. Funkcionalna hrana ima torej dvojno vlogo, saj služi kot hrana in zdravilo. Za vse te koristne učinke se gre zahvaliti katehinom, izredno močnim antioksidantom, prisotnim v matchi. 

Tradicionalno so matcho pili samuraji, preden so se odpravili v boj. Dala jim je namreč več energije, fokusa in zmožnosti hitrega odzivanja.

#7 Zvrhana mera antioksidantov

O antioksidantih že vrabci čivkajo. So namreč tisti, ki se borijo proti prostim radikalom, ki povročajo oksidativni stres. S slednjim se povezuje vse mogoče sitnosti, od prezgodnjega staranja, pa do razvoja bolezni. Antioksidanti so tisti, ki ta proces zaustavljajo. V telo pa jih je najbolje vnašati preko hrane – po naravni poti torej.

Katehini, antioksidanti prisotni v matchi so izredno močni antioksidanti. Njihov derivat, imenovan EGCG (v Premium matchi ga je kar 6.7g/100g izdelka) je 100x močnejši antioksidant od vitamina C! Pa tudi vitamina C je v matchi kar nekaj: 60mg/100g. Gledano z vidika antioksidantov bi morali za enako vrednost ene skodelice matche spiti kar 10 skodelic zelenega čaja!

Mathca ima 13x več antioksidantov kot granatno jabolko, 15x več kot borovnice in kar 125x več kot špinača! Moya matcha tudi ves čas opravlja meritve, zato lahko na etiketah izdelkov najdete vrednosti antioksidantov, vitaminov in mineralov.

#8 Z matcho nad odvečne kilograme

Za hujšanje matcho uporabljajo celo v Hollywoodu! Matcha je namreč bogata s komponento EGCG (epigallocatechin gallate), za katero je bilo dokazano, da pospešuje metabolizem in ustavlja rast maščobnih celic. EGCG v kombinaciji s kofeinom, ki je prav tako naravno prisoten v matchi, pa je sploh zmagovalna kombinacija, ko pride do kurjenja kalorij in pospešitve metabolizma. To je tudi razlog, da v marsikateri mešanici za hujšanje najdete matcho ali ekstrakt zelenega čaja. Matcha tudi viša telesno termogenezo, s tem pa podpira telo pri presnovi maščob in vam omogoča več energije med treningi.

Na univerzi v Koloradu so med raziskavami ugotovili, da je vsebnost EGCG v matchi 137x večja kot v običajnem zelenem čaju! (študija)

#9 Varuje pred boleznimi srca in ožilja

Epidemiološke, klinične in eksperimentalne študije so pokazale pozitivno korelacijo med porabo zelenega čaja in kardiovaskularnim zdravjem. Katehini, najpomembnejše polifenolne spojine v zelenem čaju (ki jih je v matchi tudi do 137x več kot v običajnem zelenem čaju), učinkujejo na žile preko več mehanizmov, vključno z antioksidacijskimi, protivnetnimi, anti-trombogeni in učinki zniževanja lipidov. (študija)

#10 Niža raven LDL holesterola

Študije, opravljene na različnih populacijah ljudi, so pokazale zelo zanimive rezultate. Ljudje, ki so redno uživali zeleni čaj (oziramo njegov ekstrakt), so imeli nižjo raven LDL holesterola (torej »slab« holesterol) in višjo raven HDL »dobrega« holesterola. HDL namreč »prežene« LDL s sten žil in tako preprečuje nastanek ateroskleroze. Pa smo spet nazaj pri zelenem čaju in matchi – matcha običajen čaj prekaša za celo svetlobno leto po vsebnosti koristnih snovi! Torej je tudi pri zbijanju slabega holesterola dosti bolj učinkovita. (študija)

#11 Skrbi za zdravje ustne votline

Zeleni čaj in z njim tudi matcha ima močne antibakterijske sposobnosti. Ker matcho uživamo oralno, se vsi procesi začnejo že v ustih – kjer imamo cel bazen bakterij. Slab zadah po večini nastaja zaradi žveplovih spojin, ki so stranski produkt razgradnje aminokislin (to delo opravljajo bakterije). V primerjavi s čigumiji in meto, ki veljata kot orožje proti slabemu zadahu, se je matcha pri zmanjševanju koncentracije plinov, ki povzročajo zadah, izkazala kot absolutna zmagovalka! (študija)

Potrebujete še več razlogov, da bi pili matcho? Raziskave so pokazale, da je matcha učinkovita tudi pri:

Izboljševanju imunskega sistema
Bolj zdravih kosteh
Nižanju krvnega tlaka
Uravnava sladkor v krvi

A, POZOR!

Ni vsaka matcha dobra matcha!

A, POZOR!

Ni vsaka matcha dobra matcha!

Ali veste, kaj je najbolj žalostno pri vsem skupaj? Ker je matcha popularna, vas nekateri ponudniki in trgovci to grdo izkoriščajo! Ločimo namreč kar 4 kakovostne razrede matche, od tega pa sta samo najvišja 2 primerna za pitje, druga dva pa za pripravo slaščic in kuhanje.

Naj razložimo ... 

Kakovost matche je odvisna od več dejavnikov. Najprej od čajne regije, kjer je gojena, pa od načina pridelave in zaporedne žetve. Najvišje kakovostna matcha prihaja z Japonske. Odsvetujemo vam, da kupujete matcho s Kitajske, saj ima Kitajska zelo kontaminiran teren.

PRVA ŽETEV v letu je tista, ki daje najvišjo kakovost matche. Reče se ji premium ali ceremonialna matcha. Z lahkoto jo pijete tudi brez mleka.

DRUGA ŽETEV v letu daje še vedno zelo okusno, tradicionalno matcho. Priporočamo jo za pripravo ledenih čajev in matcha latte-jev.

TRETJA ŽETEV daje bolj grenko, dnevno matcho. Ta je primerna za pripravo hladnih sladic, na primer sladoleda.

ČETRTA ŽETEV pa daje kulinarično matcho. Ta je namenjena kuhanju in peki (boljših kakovosti je namreč škoda, saj se pri visokih temperaturah koristne snovi uničijo).

Berite etikete!

V čem je torej težava? V tem, da vam nekateri trgovci prodajajo nižjo kakovost matche (recimo dnevno) po višji ceni! Če na embalaži ni specificirano, za katero kakovost matche gre in če ne piše, v kateri žetvi so bili listki pobrani, potem vam trgovec zagotovo to prikriva!

Pri visoko kakovostni matchi ni treba ničesar skrivati - ravno obratno. Zato berite etikete, sicer se zna zgoditi, da boste nad matcho razočarani, zanjo pa boste tudi odšteli več denarja, kot je dejansko vredna.

MOYA MATCHA

ekološka premium matcha najvišje kakovosti z Japonske

MOYA MATCHA

ekološka premium matcha z Japonske

Zares vrhunske matche ne boste dobili na vsakem koraku. Zato smo pri svojem iskanju najboljših izdelkov iskali takšno, kjer nam je omogočen vpogled vse do nasadov na Japonskem. Moya Matcha je matcha, narejena po najvišjih standardih. Ima dva ekološka certifikata - evropskega in japonskega.

Uji je najstarejša čajna regija v osrčju Japonske, ki je že več kot 800 let znana kot regija, od koder prihajajo najbolj kakovostni čaji. Tukaj je doma tudi Moya Matcha. Pokrajina je na stičišču dveh rek, prst je zelo rodovitna, podnebje pa zagotavlja veliko sonca in meglic, ki preprečujejo zmrzal, ki bi lahko poškodovala čaje.

Vsako leto Moya Matcha opravi tudi testiranje na svojih čajih, zato boste na embalaži našli meritve vsebnosti vseh vitaminov, mineralov in antioksidantov!

EKOLOŠKO PRIDELAN IZDELEK (evropski eko certifikat)

JONA CERTIFIKAT (Japan organic & natural foods association)

BREZ GLUTENA, SLADKORJA IN LAKTOZE

VEGANSKI IZDELEK

Sestavine & tabela vrednosti MOYA MATCHA Premium matche

Premium matcha čaj. Prva žetev v letu.

100g premium Moya Matcha čaja vsebuje:

VITAMIN A: 31mg
VITAMIN C: 60mg
VITAMIN E: 28,1mg
KALCIJ: 420mg
KALIJ: 2,7g
ŽELEZO: 17mg
CINK: 6,3mg
L-TEANIN: 1059mg
EGCG KATEHIN: 6,7g
KOFEIN: 3,2g
ANTIOKSIDANTI (Orac vrednost): 1384 µmolTE/g

Posebna ponudba paketkov MOYA MATCHA

This is product title

€0,99

This is product title

€0,99

This is product title

€0,99

Matcho sem začela prakticirati, ker mi je po kavi vedno upadla energija, pri matchi pa dobim zdravo dozo kofeina, ki ne upade par ur po zaužitju. Pa ful dobra je, če jo pripraviš s kapljo kokosovega mleka, njamz! Moya Matcha je zakon!

 - LARA ULA VIDRIH - 

-----

***DISCLAIMER: Nasveti iz tega bloga in strani Sophily.si niso nadomestilo za posvet z zdravnikom. Matcha ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Izdelki na tej spletni strani niso namenjeni diagnosticiranju, tretiranju ali zdravljenju bolezni. So del celostnega pristopa k zdravemu načinu življenja.